Az Erasmus programja révén induló vállalkozók kockázatmentesen tanulhatnak profiktól

2020.10.28

A Business Planet Marco Iacuittóval, a Belga-Olasz Kereskedelmi Kamara igazgatójával készített interjút arról, hogy mi a lényege az Erasmus fiatal vállalkozóknak szóló programjának.

Paul Hackett, Euronews

"Marco, Ön koordinálja az Erasmus fiatal vállalkozóknak - programot itt, Belgiumban. Miért különleges ez és hogyan segíti a feltörekvő vállalkozókat?"

Marco Iacuitto, Marco Iacuitto, a Belga-Olasz Kereskedelmi Kamara igazgatója

"Az Erasmus fiatal vállalkozóknak azért különleges szerintem, mert 2009 óta hozzájárul az európai vállalkozói kultúra fejlődéséhez. Bármelyik feltörekvő vállalkozó kezdhet együttműködést tapasztalt vállalkozókkal 1-6 hónapon keresztül olyan európai országokban, amelyek részt vesznek a programban.

Megtanulhatják, hogyan kell vezetni egy vállalatot. Megérthetik egy adott ország üzleti környezetét. Mentoruk bepillantást adhat nekik, hogyan szélesítsék kapcsolati hálójukat, ügyfélkapcsolataikat, és talán üzleti partnert is szerezhetnek, amint véget ér a program. Ráadásul országtól függően havonta 500-1100 eurós támogatást kapnak. A közvetítő szervezet pedig segíti őket."

Paul Hackett, Euronews

"Amikor kiválasztják a résztvevőket, mit keresnek, és hogyan kötik őket össze a házigazda vállalkozóval?"

Marco Iacuitto, a Belga-Olasz Kereskedelmi Kamara igazgatója

"Az új és feltörekvő vállalkozóknál nagyon fontos az üzleti ötlet és terv vagy projekt minősége. Úgy gondolom, hogy a motiváció és az elkötelezettség is nagy szerepet játszik a kiválasztásban."

Paul Hackett, Euronews

"Ki vehet részt ebben a programban?"

Marco Iacuitto, a Belga-Olasz Kereskedelmi Kamara igazgatója

"Az egyik oldalon új vállalkozók, vagy akik azok szeretnének lenni - olyanok, akik biztosan tervezik saját vállalatuk elindítását, vagy már van saját cégük, amit legfeljebb három éve alapítottak. A másik oldalon a házigazda vállalkozó áll, aki egy kis-és középvállalat tulajdonosa vagy vezetője, és már van legalább három év tapasztalata a vállalatvezetésben. Ami nagyon fontos, hogy nincs korhatár vagy olyan üzleti terület, ami ki van zárva."

Paul Hackett, Euronews

"Ha érdekel a program, hogyan tudhatok meg többet róla?"

Marco Iacuitto, a Belga-Olasz Kereskedelmi Kamara igazgatója

"Nagyon egyszerűen. Vessen egy pillantást az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak -weboldalra! Ott hasznos információkat talál a feltételekről, részvételről, jelentkezésről. Ha pedig mégsem találja az információt, amit keres, akkor lépjen kapcsolatba egy közvetítő szervezettel az országában, amely végigvezeti a program egész folyamatán."