Az EP-ben is téma az agrártámogatási botrány

2019.11.11

A bizottsági sajtótájékoztató után az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában is nagy indulatokat keltett a New York Times cikke.

A riport szerint az Európai Unió agrártámogatásai populista politikusok környezetébe kerülnek.

"Amikor leültek az alapító atyák és létrehozták az Európai Uniónak az ideáját, a gondolatát, akkor senki nem gondolt arra, hogy lesznek kormányok, amelyek egyszerűen ellopják a pénzeket. Hát ezt kell valahogy újragondolni. És olyan törvényeket hozni, amely meg fogja akadályozni ezt a jövőben" - mondta Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Dacian Ciolos, a liberális-centrista Renew Europe frakcióvezetője korábban román agrárminiszter és uniós biztos is volt, szerinte a kisebb gazdaságokat kellene finanszírozni a nagyvállalatok helyett.

"Egyre nehezebb elmagyarázni az embereknek, hogy miért kell hatalmas pénzekkel támogatni a legnagyobb üzletembereket. És nem is az a probléma, hogy pénzt adunk, hanem az, hogy miért adunk közpénzt bármilyen feltétel nélkül" - mondta Ciolos.

A magyar kormány, illetve a fideszes képviselők a New York Times lejáratásának tartják a cikket.

Egy francia szélsőjobbos EP-képviselő szerint Soros György áll a háttérben.

"Óvatosnak kell lennünk ezzel a cikkel. Valódi problémát feszeget, de szerintem ez egy válaszcsapás Soros György részéről, hiszen ő áll a New York Times mögött. Ő egy befolyásos amerikai milliárdos magyar gyökerekkel, aki sajnos egyfolytában harcol Orbán Viktorral. Ez a cikk egy bosszú" - Gilles Lebreton, francia EP-képviselő.

Az ügy a mezőgazdasági bizottság napirendjére kerülhet később.