Az Egyesült Államok marad az EU utazási feketelistáján

2020.06.25

Az Európai Unió megnyitná a külső határait az utazók előtt július elsején, azonban az Egyesült Államok polgárai tiltólistán maradhatnak egy kiszivárgott dokumentum szerint.

Az EU ugyanis csak a saját járványügyi helyzetével megegyező, vagy annál jobb helyzetben lévő országokból fogadna beutazókat.

- Az a döntés, hogy július elsejétől nem engedélyezik az amerikaiak belépését Európába tudományos alapokon nyugszik. Ez nem egy Amerika elleni politikai lépés. Más országokat is érint, ahol súlyos a helyzet, mint Brazília vagy Oroszország. És ha az Egyesült Államokban javul a helyzet, felülvizsgálhatják az utazási korlátozást - mondta egy szakértő, Kristine Berzina.

Donald Trump amerikai elnök nemrég azt közölte, a magas amerikai fertőzési arányt úgy lehetne csökkenteni, ha kevesebb tesztet csinálnának. A kérdés, hogy megbízik-e majd az EU ezekben a számokban.

- Az unió döntéshozóin múlik majd, hogy mennyire bíznak meg a tesztelés hitelességében. Ha nem megfelelő a tesztelés, a számok csökkennek ugyan, de a gyakorlatban más lesz a helyzet. Ebben az esetben az unió mérlegelheti a mérések hitelességét - tette hozzá a szakértő.

A beutazási tiltólistát hivatalosan még nem tette közzé az Európai Unió.