Az Apple engedett Kínának

2019.10.15

Az Apple csütörtökre virradóra törölte kínálatából azt az alkalmazást, amelyen a hongkongi tüntetők a rendőrök mozgását követték. Az appet azután törölték, hogy a kínai állami média szerdán a tiltakozások támogatásával vádolta meg az amerikai techcéget.

"A legtöbb hongkongi manapság nagyon fél a rendőrségtől" - mondja ez a fiatal nő. "Én például csupán szeretném elkerülni őket, különösen akkor, amikor feketét viselek.... Szóval ez az alkalmazás hasznos, és szerintem ez a lépés elfogadhatatlan."

Az HKMap.Live applikációt arra használták, hogy rajtaüssenek a rendőrökön, és bűnözők is figyelték, hogy lecsaphassanak azokon a területeken, ahol nem voltak jelent a bűnüldöző szervek" - indokolta döntését az Apple.

A kínai külügyminisztérium szóvivője közölte:

"A legutóbbi idők extrém és erőszakos bűncselekményei Hongkongban kihívást jelentenek a hongkongi jogállamiságnak és társadalmi rendnek, fenyegetik a hongkongi állampolgárok biztonságát és békéjét, valamint tulajdonát, megkárosították Hongkong stabilitását és jólétét."

A hongkongi tüntetők ellen az elmúlt hetekben egyre több rendőr jelent meg az utcákon. ((hogy eltántorítsák őket a kormányellenes megmozdulások folytatásától.)) Az applikáció fejlesztője szerint az eltávolítás politikai döntés, amelynek célja a szabadság és az emberi jogok eltiprása Hongkongban.