Az ápolók bérét is emelik, a háziorvosok helyzetének rendezésén még dolgoznak

2020.10.08

Az ápolói bérek emelésének mértékéről is beszélt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a következő hónaptól 20 százalékos béremelést ígért az ápolóknak, amit két év múlva további 30 százalékkal terveznek emelni.

Gulyás Gergely a 2020. október 8-i kormányinfón   -   Szerzői jogok  Kovács Tamás/MTi
Gulyás Gergely a 2020. október 8-i kormányinfón - Szerzői jogok Kovács Tamás/MTi

Bérfeszültség

A döntés előzménye, hogy az orvosok számára a hét elején bejelentett fizetésemelés már a hír hallatán is bérfeszültséget keltett az egészségügyi szakmában, hiszen egyértelmű volt, hogy a szakdolgozók és a körzeti orvosok kimaradnak az emelésre jogosultak köréből.

A háziorvosok helyzetéről szólva Gulyás Gergely ígéretet tett, hogy január elsejéig új szabályozást fogadnak el, de a részleteken még dolgoznak.

A bérfeszültség a csütörtöki bejelentést követően is megmarad, hiszen a szakdolgozók eleve sokkal kevesebbet keresnek, és az ígért emelés mértéke is kisebb. Erről az egészségügyben dolgozók a Facebookon létrehozott csoportjaikban beszélnek egymással.

Példaszámítások

Az orvosok béréről Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jövő év elejétől 125 százalékos emelésre számíthatnak a jogosultak.

A bértábla alapján példaként két számítást közölt a miniszter. Akár 1,7 millió forint lehet a bruttó alapbére egy négy évtizede dolgozó orvosnak, míg egy pályakezdő rezidens bruttó alapbére 613 ezer forint lehet.

Magánpraxisok, átvezénylések

A magánpraxisok korlátozására is kitért Gulyás a csütörtöki tájékoztatón. Így fogalmazott: "az észszerűség keretein belül" tervezik szabályozni.

Az orvosok közül sokan megijedtek a héten tett bejelentéstől, miszerint kétszer egy évre bármikor áthelyezhetőek lesznek az orvosok a szükségnek megfelelően, és erről elegendő tíz nappal korábban értesíteni az érintetteket.

Elijesztheti a pályától a magánéletüket féltőket

Szakmai érdekvédők felhívják a döntéshozók figyelmét, hogy a magyar egészségügyben már így is jelentős szakemberhiány van, és egy katonai testület működését idéző szigor, ami a magánéletet bármikor alapjaiban változtathatja meg, elijeszthet további szakembereket a pályáról.

Az érdekvédők emlékeztetnek, hogy az orvosok legtöbbje családos ember, de a fiatalokat is elszakítaná családjuktól, barátaiktól egy hirtelen áthelyezés.

Gulyás: csak kivételes esetekben

Gulyás Gergely az orvosok áthelyezésére is kitért csütörtökön. A kormány törvényrendeletben szabályozza majd az átvezénylést.

A miniszter azzal igyekezett megnyugtatni a szakmát, hogy "békeidőben csak kivételes esetekben" vezényelnék át az orvosokat. Ilyen kivétel lehet a jelenlegi koronavírus-járvány erősödése esetén az esetlegesen kialakuló ellátási szükség, illetve egy esetleges tömegszerencsétlenség, súlyos közlekedési baleset.