Az Amazon megveszi a Metro-Goldwyn-Mayert, ha hagyják

2021.05.27

Az Amazon megveszi a legismertebb hollywoodi filmstúdiók egyikét, a Metro-Goldwyn-Mayert. Összesen 8,45 milliárd dollárt fizet érte.

Ez az alku nem sokkal követi az AT&T döntését, amellyel összeolvadt a WarnerMedia és a Discovery.

Az Amazon közleményében ígéretet tesz arra, hogy megőrzi a legendás stúdiót annak, ami, vagyis hagyja, hogy azzal és úgy foglalkozzon, amivel és ahogyan eddig is. "Hiszen a történetmesélés mestere." Az Amazon eközben segít megőrizni, illetve a nagyközönség számára elérhetőbbé tenni az MGM hatalmas örökségét.

Az internetes kiskereskedéssel induló cég minden idők egyik legnagyobb sikertörténete, habár mint munkáltató, nem éppen kikezdhetetlen, és vehemens terjeszkedése miatt is árgus szemmel figyelik a versenyhatóságok. Úgyhogy az még kérdés, hogy áldásukat adják-e erre az üzletre, amely az Amazon második legnagyobb akvizíciója.

Az 1924-ben alapított Metro-Goldwyn-Mayer tulajdonában több mint négyezer film és sok ezer tévéműsor van, ezek több száz díjat - köztük legalább 180 Oscart - nyertek az elmúlt száz évben. És ez most mind bekerül az Amazon streaming-kínálatába, ha a hatóságok rábólintanak.

A stúdiók versenye ma már az interneten zajlik, nem nézőkért, hanem regisztrálókért folyik, és mindnyájan a Netflixet próbálják beérni. A streaming szolgáltatók átvették a vezetést a hagyományos platformokon is, így például az Oscar-jelöltek listáját is az ő filmjeik uralták idén, ami még pár éve is elképzelhetetlen volt.