Az Amazon a világ vizeinek egyik legnagyobb szennyezője

2020.12.16

Az amerikai székhelyű online kereskedőóriásnak pusztító hatása van a környezetre, állapította meg az Oceana, a világ tengereinek szennyezése ellen küzdő non-profit szervezet legfrissebb jelentése.

Csomagokat szállító furgon indul az Amazon raktárából a Massachusetts állambeli Dedham városában   -   Szerzői jogok  AP Photo
Csomagokat szállító furgon indul az Amazon raktárából a Massachusetts állambeli Dedham városában - Szerzői jogok AP Photo

A nemzetközi e-kereskedelem csomagolási adatait elemezve kiderült, hogy 2019-ben az Amazon 211 millió kilogramm, vagyis több mint kétszázezer tonna műanyagszemetet termelt a mintegy hétmilliárd általa kiszállított termék csomagolásánál. Ha mindezt a hulladékmennyiséget kiterítenénk, akkor több százszor lehetne betekerni vele a Földet.

A kutatás szerint az Amazon által felhasznált levegőpárnácskák, a buborékfóliák és egyéb műanyag alapú csomagolástechnikai segédanyagokból származó hulladékból több mint tízmillió kilogramm került be a világ édesvizeibe vagy tengereibe 2019-ben. Ez olyan mennyiség, mintha minden hetvenedik percben egy kisteherautónyi műanyaghulladékot borítanánk az óceánba.

A szervezet szerint a koronavírus miatt elrendelt korlátozások és megváltozott vásárlási szokások miatt megnövekedett online kereskedelem hatására 2020-ban jelentősen megnő az iparág által termelt műanyaghulladék mennyisége. A számítások szerint az Amazon szennyezési lábnyoma egyharmadával növekszik az előző évhez képest.

A szervezet szerint az Amazon tehetne az ipari méretű szennyezés ellen, például ha vásárlóinak műanyagmentes csomagolási opciót is lehetne választani a fizetésnél. Emellett a cégnek folyamatosan be kellene számolnia a műanyagfelhasználásáról, illetve sokkal több újrafelhasználható szállítási módszert kellene használnia.