Az Airbnb lejtmenete lehetőség a lakáspiac megújulására

2021.03.31

Az Airbnb hullámvölgye lehetőséget teremt a lakásbérleti piac megreformálására, mondták az Euronewsnak ingatlanpiaci szakértők és lakhatási jogokért küzdő aktivisták.

Amit a hatóságoknak nem sikerült szabályozással elérni, azt elvégezte a járvány. Drámaian csökkent Európa turista-központjaiban az Airbnb-lakások száma. Az utazási korlátozások miatt sok tulajdonos a rövidtávú kiadás helyett hosszútávú bérlőt keresett, ez pedig az árak csökkenéséhez vezetett az albérleteknél.

"Sok tulajdonos felhagyott a rövidtávú kiadással és a hosszútávú bérbeadást választotta. Így olyan ingatlanok is megjelentek a piacon Olaszországban, amilyeneket évtizedek óta nem láttunk. A tulajdonosok belátták, hogy alacsonyabb éves haszon és egy megbízható bérlő mellett nagyobb biztonságban vannak" - mondta Maria Breglia olasz ingatlanszakértő.

Egy év alatt Európa turista-központjaiban felére csökkent a kiadó lakások száma az Airbnb-n. Ez azonban önmagában nem oldja meg a nagyvárosok lakhatási válságát. Aktivisták szerint követni kellene a lisszaboni és a barcelonai városvezetés korlátozó lépéseit.

Mindkét város bérlői piacát romba döntötte a rövidtávú lakáskiadásra épülő tömegturizmus. A városvezetés ezért elkezdte az ilyen lakások felvásárlását, hogy a rászorulóknak juttassák őket.

"Hatalmas pénzek érkeznek majd hamarosan az európai országokba a gazdaság beindítására. Sokak szerint ez egy lehetőség a lakáspiac megváltoztatására az uniós pénzek segítségével. Ők szeretnének nem profitorientált, megfizethető hosszútávú lakhatási szektort kialakítani" - mondta a bérlők nemzetközi szervezetének vezetője, Barbara Steenbergen.

A jelenlegi uniós versenyjogi szabályok csak akkor engedélyezik az ilyen projekteket, ha ezekkel az alacsony keresetűeket segítik. Az Európai Parlament egyik tagja azt kéri, a lehetőséget terjesszék ki a középosztályra is.

"Ha engedélyezik a megfizethető lakhatás támogatását, akkor ezzel a magánszektort is befolyásolják, hiszen ez lenyomja majd az árakat. Szerintem a szociális lakásprogram hasznos eszköz a lakáspiacon és használni kéne" - mondta egy szélsóbaloldali francia EP-képviselő, Leïla Chaibi.

Az Európai Bizottság eddig egy lakáskorszerűsítési programot jelentett be, az azonban inkább a klímavédelemről szól, nem a lakhatásról.