Ausztria lazít, Németország nem

2020.12.03

Január 10-ig meghosszabbítja jelenlegi koronavírus-járvány elleni intézkedéseit Németország, mivel a heti esetszám továbbra is túl magas. Az éttermek, bárok, edzőtermek is zárva maradnak és korlátozzák az emberek közötti kontaktusokat is, de néhány enyhítést is terveznek karácsonyra.

Oroszországban egy nap alatt 589 új halálesetet regisztráltak, Vlagyimir Putyin pedig elrendelte az orosz hatóságoknak a tömeges, önkéntes alapon zajló oltás megszervezését. Oroszország a múlt héten bejelentette, hogy saját fejlesztésű vakcinája 92 százalékos hatékonyságú.

- Tudomásom van arról, hogy több mint kétmillió adag már elkészült, vagy hamarosan elkészül a világ első, engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagából. Ha tömegeket jelenleg még nem is olthatunk be, ez megadja számunkra a lehetőséget, hogy széles körben alkalmazzuk a szert. Természetesen elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók és a tanárok - mondta az orosz elnök.

01.15 Ausztriában a második lezárás egyelőre nem hozott komoly javulást, továbbra is 5000 körül jár a napi új fertőzöttek száma. Az ország mégis megkezdi a korlátozások lassú enyhítését, így hétfőtől megnyitják az iskolákat.

- Azt tervezzük, hogy december 7-én újra kinyithatnak a kereskedők, a múzeumok és a könytárak is - mondta az osztrák kancellár.

A spanyol politikusok is egyezségre jutottak az ünnepekre érvényes szabályozásban. Eszerint csak családlátogatás céljából engedélyezik a régiók közötti utazást, illetve kizárólag karácsonykor és szilveszterkor 6helyett 10 ember tartózkodhat egy helyen.