Ausztrál bozóttűz: lángokban áll Victoria állam

2019.12.31

A vártnál sokkal rosszabb a helyzet az ausztráliai Új Dél Walesben és Victoria államban.

260 új tűzfészekről érkezett jelentés, miközben nem enyhül sem a hőhullám sem az erős szél.

Mallacoota városában 4000 lakost kellett evakuálni, akik a vízpartokon találtak menedéket, miközben a lángok elemésztik az otthonaikat.

Az emberek a vizek felé próbálnak menekülni egyre délebbre a Batemans-öböl felé

Egy családnak az otthona egy leszakadt elektromos vezeték okozta tűz martaléka lett a szemük láttára.

" A tüzek különösen Gippsland-ben tegnap és az éjszaka, már saját időjárást teremtettek. Ennyire kegyetlen, és ennyire aktív, az, amivel szemben állunk. Jelentős veszteségek vannak magántulajdonokban, ingatlanokban, állatállományban, de a részleteket egy ideig még nem tudjuk megerősíteni."-mondta Daniel Andrews Victoria állam miniszterelnöke

Eddig 10 ember halálát okozta a szeptember óta megfékezhetetlen tűz Ausztráliában. Annak az önkéntes tűzoltónak a haláláról, aki a hétvégén halt meg, már úgy beszélnek az országban, mint a "legbizarrabb időjárási esetről". A férfi egy 10 tonnás teherautót vezetett, amit a szél egyszerűen felemelt a földről és felfordított.

Tömegesen evakuálták az embereket Victoria államból, de vannak olyan területek, ahol azt javasolták a helyieknek, hogy már ne induljanak el, mert az veszélyesebb, inkább helyben keressenek menedéket.

Közben, a tűzoltóság felvételein látszik, ahogyan a tűz eléri Melbourne külvárosát.

A déli part mentén több tucat ház áll lángokban, de a hatóságok elsősorban életet mentenek.

A meteorológusok szerint a jelenlegi szélsőséges hőség okozója az indiai-óceáni dipólus jelenség, vagyis az ottani El Nino

És a hőmérséklet a hét elején továbbra is minden államban meghaladja a 40 fokot.