Auschwitz árnyékában: Európa és az antiszemitizmus

2020.01.27

Jeruzsálem történetének legnagyobb találkozóját tartották a héten. Uralkodók, elnökök, miniszterelnökök gyűltek össze, hogy felszólaljanak az antiszemitizmus ellen és megemlékezzenek az auschwitzi haláltáborok felszabadításáról.

Európában nőtt az antiszemitizmus az elmúlt időszakban.

Az Euronews tudósítója, Zsíros Sándor a Németországgal határos Elzász régióban készített riportot.

Megrázta a Strasbourg melletti falu, Westhoffen lakóit a zsidó telető elleni tavalyi támadás. A sírkövekről azóta lemosták a horogkereszteket.

"Engem kértek meg, hogy újítsam fel a háborús emlékművet. Ez nem normális. Nem tudjuk, miért rongálták meg a sírokat. Nem értjük, miért támadják így a holtakat. Nem tudom Önnek megmondani" - magyarázta egy helyi munkás, aki az egyik emlékmű felújításán dolgozott.

Az elzászi régióért hosszú ideig harcolt Németország és Franciaország. A helyi zsidó közösségben élénken él a Holokauszt emléke. A vezetőjük családja is érintett.

"A feleségem apja túlélte az auschwitzi haláltábort. 1950B volt a száma. Az anyja pedig a Bergen-Belsen táborban raboskodott" - mondta Maurice Dahan a helyi zsinagóga mellett.

A 300 ezres Strasbourgban és környékén 20 ezer zsidó él. Az elmúlt években egyre több fizikai vagy verbális támadás érte őket.

"Néha horogkeresztet festenek az ajtókra, igen. És vannak rosszabb ügyek is. Itt Strasbourgban megkéseltek valakit, és a támadó közben azt kiabálta Allah hatalmas."

A helyiek szerint a szélsőjobboldal és a radikális iszlamisták egyaránt felelősek a növekvő gyűlöletért. Ennek ellenére a zsidó közösség nem fontolgatja a költözést.

"Nem félünk a graffitiktől. Lemossuk őket és elfelejtjük őket. És tovább élünk felemelt fejjel, hiszen tudjuk, mit nyújtunk a világnak."

75 évvel a haláltáborok felszabadítása után a strasbourgi zsidók ezt üzenik Európának.

"Ez a hatágú gyertyatartó a holokauszt alatt meggyilkolt hatmillió zsidót jelképezi. Európa nem felejtheti el ezt. Európának emlékeznie kell erre" - mondta Maurice Dahan.

Több, mint egymillióan haltak meg az auschwitzi haláltáborban. A lágerek felszabadításának 75-ik évfordulójára több túlélőt is meghívtak. A belga Paul Sobol is túlélte a haláltábort, de most azt mondja, nem érez semmit, mások szemén át látja csak a saját tragédiáját. Vele Gregoire Lory készített interjút Brüsszelben.

"Azokra gondolok, akik eltűntek a családomból. Édesanyámat meg sem csókolhattam" - mondta Paul Sobol.

1944 telén a nácik elrendelték a táborok kiürítését. A rabok gyalog indultak Németország felé. Aki nem bírta az iramot, lelőtték.

Paul Sobol később vonattal folytatta az utat.

"100-110 ember volt egy vagonban, szorosan egymás mellett álltunk. Nem tudtuk, meddig kell így maradnunk. Végül hat napig tartott ez. Amikor megállt a vonat és kinyitották a kaput, csak 20-25 ember volt életben."

Paul Sobolt Brüsszelben tartóztatták le 1944-ben. Ekkor kapott egy fotót a barátnőjétől, amely elmondása szerint segített a túlélésben.

"Nyolcfelé hajtottam és az öklömbe zártam a fotót. Meztelenre kellett vetkőznünk és megválni a civil ruháinktól, mert innentől elítéltekként kezeltek minket."

A férfi rendszeresen beszél diákoknak a túlélésről és a holokausztról. A tábor felszabadulásának évfordulóján az ENSZ vendége lesz Genfben.