Átszavaztak a republikánusok, Trump őrjöng az ügyvédei miatt

2021.02.10

Több republikánus szenátor is a demokratákkal szavazott az amerikai szenátusban, ahol a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárás megindításáról kellett dönteniük kedden.

A képviselőház indítványa kényelmes többséggel, 56-44 arányban ment át, vagyis hat republikánus szenátor átszavazott. Így a következő napokban 16-16 óra áll a vád és a védelem rendelkezésére, hogy érveljen saját igaza mellett. Donald Trump közjogi felelősségre vonását a Capitolium ostromában játszott szerepe miatt kezdeményezte a demokrata többségű alsóház.

A szavazást megelőző vitában Trump védői arra építettek, hogy szerintük alkotmánysértő egy elnök ellen hivatali ideje letelte után ilyen eljárást indítani, és igazából csak arról van szó, hogy a demokraták bármi áron le akarják söpörni a színről Donald Trumpot. Az ügyvédek egyikének nyakatekert érvelése még a republikánus szenátorok körében is visszatetszést szült. Donald Trump állítólag őrjöngött a tévé előtt saját védelmét hallgatva.

A vádat képviselő demokraták egy videóval kezdtek. A montázs Donald Trump január 6-i beszédét, majd a Capitolium ostromát mutatta. A volt elnök akkor úgy fogalmazott, hogy dúvadként kell küzdeniük ("fight like hell"), különben elvesztik az országukat.

A vád lázadás szítása.

A vádeljárás egyik demokrata ügyvivője, Jamie Raskin feldúltan beszélt arról a szenátusban kedden, mit érzett, amikor az ostrom alatt el kellett válnia lányától, aki épp látógatóban volt a hivatalában. A lánya később azt mondta neki, soha többé nem akar visszatérni a Capitoliumba. Raskinnek ez a mondat volt a legborzalmasabb élménye ott azon a napon.

A védelem szerint Donald Trumpnak nem volt szerepe a több halálos áldozatot is követelő lázadásban, csak beszédet mondott, mint már annyiszor, a demokraták kiforgatják a szavait.

Az egyik ügyvéd, Bruce Castor azt magyarázta, hogy csak azért kell ezzel foglalkozniuk, mert a demokrata többségű képviselőház soha többé nem akar politikai ellenfélként szembesülni Donald Trumppal.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen kétszer is megindították az úgynevezett impeachmentet. Annak, hogy el is ítélik, és így kizárják egyszer s mindenkorra a politikai életből, ezúttal is kicsi az esélye: 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia ezt.

Az ügyben döntés legkorábban február 15-én várható.