Átalakítja jogrendszerét Szaúd-Arábia

2021.02.10

Átalakítja jogrendszerét Szaúd-Arábia - jelentette be Mohammed bin Szalmán, az ország koronahercege. A lépés elvileg nagy jelentőségű a konzervatív országban, amelynek jogrendszere a sárián, az iszlám jogrendszeren alapul. A reformok négy törvénykönyvet fognak érinteni, köztük a családjogi és a büntető törvénykönyvet.

Járókelők Dzsiddában   -   Szerzői jogok  AP Photo
Járókelők Dzsiddában - Szerzői jogok AP Photo

Mohamed bin Szalmán szerint a hiányos joganyag eltérő ítéleteket eredményezett a múltban. A koronaherceg szerint a reformok célja az ítéleteket kiszámíthatóvá, az eljárásokat pedig megbízhatóvá tenni, illetve az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát és feddhetetlenségét is hivatottak biztosítani.

A tervezett módosítások részleteit még nem jelentették be. Ugyanakkor Valíd asz-Szamáni igazságügyi miniszter az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak arról beszélt, hogy alsó korhatárt vezetnek be a házasságkötésekre. A minisztérium tavalyelőtt körlevélben szólította fel a bíróságokat, hogy tartózkodjanak a gyermekházasságok jóváhagyásától.

Mohamed bin Szalmán az utóbbi években egy sor gazdasági és társadalmi reformot vezetett be Jövőkép 2030 nevű terve keretében, hogy vonzóbbá tegye a konzervatív királyságot a turizmus és a befektetők számára, valamint több lábon állóvá tegye az ország olajtermeléstől függő gazdaságát.

Habár a királyság azt kommunikálja, és a jogrendszer átalakítása is arra mutat, hogy a társadalmi reformok is elindultak az országban, és számos lépés történt a nemi szegregáció felszámolásának érdekében, ugyanakkor a nőket gyakorlatilag kiskorú státuszban tartó gyámsági rendszerhez egyelőre nem nyúltak. A szaúdi nőknek ugyanis mindenhez, akár egy bankszámla megnyitásához is egy férfi családtag engedélyét kell kérniük. Márpedig emberi jogvédő csoportok szerint a legfontosabb lépés ennek a rendszernek a felszámolása lenne ahhoz, hogy a nők felszabaduljanak az őket érő hátrányos megkülönböztetés alól. A kialakult rendszer ugyanakkor nincs törvényben rögzítve, így nem világos, hogy a kodifikáció önmagában milyen változásokat hoz a szaúdi nők életébe.

Bizonyos területeken, például a vezetés, a foglalkoztatás, vagy a szabad mozgás terén történtek változások a nők helyzetével kapcsolatban, ám az alapvető és mindennapokban tapasztalható elnyomás továbbra is jelen van. A témában tavaly a külügyi államminiszter is nyilatkozott az Euronewsnak.

A trónörökös szerint a reformokat a konzultatív szerepet betöltő Súra Tanács elé terjesztik jóváhagyásra az idén.

A koronaherceg szerint a jelenlegi törvények sok egyén és család, különösen sok nő számára fájdalmasak, miközben mások számára lehetővé teszik a felelősség elkerülését.

Az országban egy ideje már zajlanak a jogi reformok, a változásokat ugyanakkor sokan túl lassúnak tartják, hiszen például alig egy éve született döntés arról, hogy nem végzik ki azokat, akiket még kiskorúként elkövetett bűnökért ítéltek el.