APTIV: amerikai multi mutatja meg Magyarországon, mi a vége az adóversenynek

2021.03.06

Írországban tervez adózni a Magyarországon végzett gyártási tevékenység után is az Aptiv (korábban Delphi) nevű nagy autóipari beszállító vállalkozás. A Szombathelyen 1800, Tatabányán 2000 embert foglalkoztató amerikai vállalat a gyártást továbbra is Magyarországon végzi. Ugyanakkor a beszállítóknak már december óta egy új, Írországban létrehozott cégnek kell számlázniuk. Ez azt is jelenti, hogy az Aptiv a magyarországi tevékenysége után a társasági és helyi iparűzési adó nagy részét is Írországnak fizeti meg.

Szombathely helyi iparűzési adóbevétele a 2019-es évhez képest körülbelül 20 százalékkal csökken az Aptiv lépése miatt, tudta meg az euronews Dr. Nemény Andrástól a város polgármesterétől. Mindez annak a tetejébe, hogy a hipa-bevételek 25%-át a kormány vonta el az ellenzéki vezetésű várostól. Nemény a pénzügyminisztériumhoz fordult segítségért.

- Azt a visszajelést kaptuk, hogy vizsgálják azt a beadványt, amit az Aptiv Írországban létrehozott új cége adott be, ami egy feltételes adómegállapítást tartalmaz, és amennyiben ezt elfogadná a magyar pénzügyinisztérium, akkor a magyar adóhatóságok nem vizsgálhatnák innentől kezdve magát az adózásnak a rendjét - mondta a polgármester az Euronewsnak.

A pénzügyminisztérium egyelőre hivatalosan nem foglalt állást. A térség parlamenti képviselője, Hende Csaba, aki a témában többször konzultált az illetékes államtitkárral, Izer Norberttel, egy online fogadóórán azt mondta, hogy a lépést "nem tudjuk megakadályozni, de igyekszünk kitalálni valamit, mert félő, hogy ez még csak az első fecske."

A jelenség meglehetősen gyakori az unióban. Minden a részleteken múlik, amelyeket megfelelő átláthatóság híján nem ismerünk, de ha az adózás elválik a valós tevékenységtől, ott valószínűleg közbeléphet a magyar kormány - mondta az Euronewsnak Paul Tang holland szociáldemokrata EP-képviselő.

- Ha nincs valódi tevékenység Írországban, mert a valódi tevékenység Magyarországon folyik, ott van ez a két gyár, akkor a magyar kormány sikeresen érvelhet amellett, hogy ez egyfajta adóelkerülés - mondta az Euronewsnak Tang.. - És ha ez a végkövetkeztetés, akkor le is állíthatják.

Tang azt is elmondta, hogy az Eu-ban van kezdeményezés arra, hogy a cégeknek regisztrálniuk kelljen, melyik államban mekkora bevételük keletkezik, és ott mennyit adóznak. Azonban több olyan tagállam, amely az alacsony társasági adóval operálva igyekszik cégeket magához vonzani - köztük Magyarország is - ellenzi ennek a regiszternek a bevezetését.