Apja börtönében a dubaji hercegnő

2021.02.18

Az ENSZ is nyomozást tervez a fogva tartott dubaji hercegnő ügyében. Az uralkodó, Sheikh Mohammed Al Maktoum lánya, Latifa 2018-ban próbált megszökni az országból, de egy kommandó elfogta, azóta raboskodik.

A hercegnő egy videót juttatott el a BBC-hez, amiben azt állítja; "egy börtönné alakított villában tartják, túszként fogva. Az összes ablakot elsötétítették, egyet sem nyithat ki közülük. Kint öt férfi rendőr, bent két női rendőr tartózkodik. Még a friss levegőre sem mehet ki."

A dubaji uralkodó egyik felesége, Haya Bint al-Hussein hercegnő - Latifa esete után - 2019-ben Londonba szökött, és azóta is ott bujkál.

Az emberi jogi aktivista, David Haigh arra szólítja fel a "világ politikusait, vezetőit, a hírességeket és az úgynevezett influenszereket, és mindenkit, aki Dubajba jár, ezzel népszerűsítse az országot! Ébredjen fel végre. Lássa meg a valóságot! Latifa tőle pár száz méterre van egy magánzárkában."

A dubaji királyi bíróság állásfoglalása szerint "a hercegnő biztonságban, családja szeretetteljes gondoskodása alatt áll."

Al Maktoum sejk a világ egyik leggazdagabb államfője, szoros kapcsolatban áll számos nyugati országgal, így az Egyesült Királysággal is.

Dominic Raab brit külügyminiszter aggodalmának adott hangot. Mint mondta, "minden partnerünkkel szemben, mindig hangsúlyozzuk az emberi jogi szempontokat. Itt nincs közvetlen brit érintettség, de az ügy aggaszt minket."

A dubaji uralkodó egyik felesége, Haya Bint al-Hussein hercegnő - Latifa esete után - 2019-ben Londonba szökött, és azóta is ott bujkál.