Angola: Virágzó gazdálkodás a járvány idején

2021.02.18

A világjárvány számtalan vállalkozást tönkretett, de Angolában a mezőgazdaság valahogy mégis virágzik. A Business Angola stábja ezúttal egy olyan céget mutat be, amely valami egészen rendkívülit alkotott: tele export-ambíciókkal, egy farmot hozott létre, mindössze pár hónap alatt, a világjárvány idejében.

"Porto Amboimban a Kuando Farmon már több mint 500 hektárnyi földterületet megtisztítottunk, ebből 400-at már hasznosítunk" - meséli büszkén João Macedo, a Novagrolider vezérigazgatója.

Egy évvel ezelőtt a terület még teljesen elhagyatott volt. Az angolai Novagrolider mezőgazdasági cég felismerte az óriási potenciált a tízezer hektáros területen. Kedvező a mikroklíma, a talaj pedig termékeny.

"Az egyik legjobb talaj, amit valaha láttam"

A Novagrolider beruházásával a farm fél év alatt aratásra készen áll. A világjárvány alatt, a világjárvány ellenére. "Valamelyest érint minket a Covid, de nem akadályoz meg abban, amit elterveztünk. Már szüreteltünk dinnyét, sütőtököt, paradicsomot.. És nem sokára mangót és szőlőt is szüretelhetünk. Nagyon sok mindenre lesz itt lehetőség" - mondta Macedo.

A kereskedelmi célú mezőgazdaság egy növekvő ágazat, Angola diverzifikálja a gazdaságát. A járvány pedig elősegíti a nemzeti termelés növekedését, és az ország fellélegezhet az olajipari sokkoktól is.

A farmot már régóta várták a helyiek

Zefa Marimbi, Capolo közösségi adminisztrátora azt mondta, már több mint 12 vállalkozó érdeklődött, de végül mindig kiszálltak. "A hozzáférhetőséggel van a probléma. Meglátták az utakat és feladják. Aztán egy nap, az ég küldött egy üzletembert, aki azt mondta: 'majd én megcsinálom az utat'" - mesélte.

Ez az üzletember volt João, a Novagrolider igazgatója, aki a cégével 25 kilométernyi utat épített.

"Az emberek végre felébredtek és látják, hogy Porto Amboim tulajdonképpen a Novagrolider cég miatt létezik. A fiataloknak lett munkája. A közösségnek van bevétele. Vannak kiszáradt területeink, de ez a gazdaság segített, hogy a víz eljusson az emberekhez" - tette hozzá Marimbi.

A Kaundo Farmon már 400 ember dolgozik, a tervek szerint pedig a közeljövőben további 15 ezer embernek adhatnak még munkát.

Gyönyörű gyümölcsök

Hatalmas a potenciál a területen a projekt termelési vezetője szerint - aki korábban Brazília legnagyobb gyümölcsexportáló régiójában dolgozott.

Aldenicio Lino úgy fogalmazott, "az angolai gyümölcs még ismeretlen, de a közeljövőben ez változni fog, mert nemzetközi színvonalú a termelés. Hogy ismerjenek minket, még hiányzik az előélet, de pár év és az emberek tudni fogják, milyen az angolai gyümölcs."

Az ambíciókban nincs hiány - a farm elkötelezetten meg akarja kóstoltatni a világgal a terményeit. A mögötte álló cég már ellátja Portugáliát és Spanyolországot is. De terveznek exportálni még Namíbiába, Olaszországba és Lengyelországba is.

"Bárki kóstolja is meg az angolai gyümölcsöket, mindenkinek ízlik. Rengeteg visszajelzést kaptunk a közösségi médiából: Facebookon, Instagrammon keresztül. Vannak, akik Whatsappon küldenek képet, hogy innen vásároltak gyümölcsöt - és hogy a gyümölcs gyönyörű" - mesélte Lino.

A nehezítő körülmények ellenére a farm létrejött és virágzik.