Angola, a sprothorgászok paradicsoma

2021.03.03

Angola 1600 kilométeres tengerpartjával a sporthorgászok igazi paradicsoma. Erről mesél ezen a héten az Explore Angola legújabb adásában az Euronews utazó riportere, Serge Rombi.

"Üdvözlöm Önöket az Explore Angolában. Csapatunk két világbajnokkal vág neki az óceánnak, hogy lássa, miben olyan gazdagok, miért olyan különlegesek ezek a vizek."

Az Atlanti-óceán partján fekvő Luanda tökéletes bázis a sporthorgászat szerelmesei számára, tekintsék bár kikapcsolódásnak vagy versenysportnak. Az Euronews az "Olé" horgászcsapatot kísérte el a nyílt vízre több világklasszis társaságában.

Nicolás Castaño Mansilla, a csapat kapitánya azt mesélte, hogy ez ott nagyon népszerű dolog. Minden horgász a szövetségekben és klubokban is azon dolgozik, hogy egyre jobbak legyenek. Ami azt illeti, szép eredményeket értek már el a világbajnokságokon, van 20-25 világrekordjuk különböző kategóriákban. Szerinte ez egy príma hobbi és önmagában is remek elfoglaltság.

Akkor remek elfoglaltság, ha megvan hozzá az elszántság. Ahogy leszáll az éj, a csapat nekiáll előkészíteni a felszerelését, hogy már kora reggel vízre szállhasson. Reggel 7 óra felé el is indultak.

Az edzésterv szerint Luandától 30 kilométerre északnyugati irányban van a hely, ahol horgászni akartak. Elkísérte őket José Cardoso, a sport- és mélytengeri horgászat háromszoros világbajnoka és Luís Mateus, aki szintén nagy név ebben a sportágban.

Doradót akartak fogni, úgy is nevezik, hogy Mahi-Mahi, vagy delfinhal. Imádják a trópusi és szubtrópusi vizeket.

José Cardoso azt mesélte, hogy Angolában van egy hely, amely tele van hallal, úgy hívják, Lobito. A főváros, Luanda mellett is sok a hal, néha több, néha kevesebb, ez attól függ, hogy az év melyik időszakáról beszélünk. Sok bajnokságot rendeznek, rengeteg halat fognak ott minden évben.

Lobitoban voltak világbajnokságok is: külföldről is sokan érkeztek, versenyzők és nézők egyaránt. És Benguela is remek hely a sporthorgászoknak - itt találkoznak a hideg és a melegebb, trópusi áramlatok.

Luís Mateus úgy látja, hogy Angolánál kifejezetten jó a tenger. Alig marad el Costa Ricától vagy a mexikói Cabo San Lucastól.

Csakhogy a járvány miatt a sporthorgászok is folyamatosan tologatják maguk előtt a versenyeket. Egyelőre nem hirdethetnek meg egyet sem, nem is érdemes, mert az utazási korlátozások miatt nagyon kevesen érkeznének, és még így sem lenne biztonságos.

De a luandai horgászok nagyon remélik, hogy már nem telik el sok idő, és ismét vízre szállhatnak, újból versenyezhetnek a világ legjobbjaival.

Serge Rombi: "Most ennyi fért az Explore Angolába. Hamarosan visszatérünk, és velünk ennek az országnak a hihetetlen, még felfedezésre váró gazdagsága is. Köszönöm, hogy velünk tartottak."