Alvó üzemmódba vált Európa gazdasága

2020.03.18

A koronavírus-járvány ránehezedik a gazdaságra és a növekedésre. De mennyire rossz a helyzet? Sasha Vakulina kérdéseire a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezető közgazdásza, Laurence Boone válaszolt.

- Ön szerint recesszióba lökheti a koronavírus-járvány Európa gazdaságát?

- A járvány elleni példa nélküli intézkedések nagy sokkot jelentenek a gazdaságnak. Ha konkrét példákat nézünk, az iskolák bezárása miatt sokan kiesnek a munkából, hiszen a gyerekekre kell vigyázniuk. De leálltak az utazások, a szállítás, a turizmus, zavar van a gyártási láncban, ez sok szolgáltatást leállít. Nagy mértekben alvó üzemmódba tesszük a gazdaságot.

- Amit most felsorolt, az példa nélküli. Nem láttunk meg hasonló teljes leállást az európai gazdaságban.

- Így van. Ez hatalmas csapás. Ugyanakkor a legtöbb kormány időben reagált a gazdaságvédelmi lepésekkel. Jelenleg az egészségügyben van szükség erőfeszítésekre, akkor is, ha mar hoztak lépéseket. És sokkal több támogatás kell az európai intézmények részéről. Azt hiszen a mostani epizód után kulcsszerepe lesz a biztonsági témáknak.

Az egészségügy biztonsága, a gépek beszerzése, az ellátási lánc biztonsága. Hiszen ez az epizód megmutatja, mekkora függőségben van néhány ország és néhány gazdaság. Nagyon valószínű, hogy le kell rövidíteni a termelési láncolatot, és növelni kell a biztonsági tartalékokat például az élelmiszerek eseteben. Szerintem megváltozik az a mód, ahogy a globalizációra tekintünk.