Állatokat és épületeket veszélyeztet a Cuembra Vieja vulkán La Palmán

2021.10.21

Továbbra is megfékezhetetlenül árad a Cuembra Vieja vulkánból ömlő lávafolyam La Palma szigetén. A tenger felé haladó, közel 1300 fokos folyékony kőzet most leginkább La Laguna települést fenyegeti, amelyet vészesen megközelített.

A mintegy 1650 lakót már korábban evakuálták, így nincsenek életveszélyben, a házaik és egyéb épületek, például a templom és az iskola viszont megsemmisülhetnek - nyilatkozta Miguel Ángel Morcuende vulkanológus, a helyi válságstáb vezetője.

Egy, a település határában lévő benzinkutat és egy bevásárló központot a láva már beborított, csapdába esett állatok pedig az életükért küzdenek. Mentőegységek kutyáknak drónokkal szállítanak ételt, és a technológiát megpróbálják arra is alkalmazni, hogy a kutyákat hálókkal elfogják, majd reptetve mentsék ki őket, egyelőre azonban nem jártak sikerrel.

Vannak azért háziállatok, melyeket a környékről kimentettek. Egy macskának például légzési nehézségei voltak, de a katonai vészhelyzeti egység segítségével most már biztonságban van.