Alexander Schallenberg Ausztria új kancellárja

2021.10.11

Hétfőtől Alexander Schallenberg Ausztria új kancellárja, aki eddig a külügyminiszteri tisztséget töltötte be. Schallenberg karrierdiplomata és viszonylag új szereplő a politikai színtéren. Sebastian Kurz közeli szövetségesének számít.

"Ez egy rendkívüli kihívásokkkal járó feladat, amely senkinek nem könnyű, de úgy vélem, hogy hatalmas felelősségtudatot mutatunk ez iránt az ország iránt" - mondta.

Alexander Van der Bellen elnök vasárnap este jelentette be, ki lesz az új kancellár, miután négyszemközt tárgyalt Schallenberggel, majd a zöldpárti alkancellárral:

"A kormányválságnak vége" - mondta az osztrák államfő még vasárnap. "Hétfőn délben felesketem az új kancellárt és egy új külügyminisztert. Az országunkért végzett munka folytatódhat. Köszönöm Sebastian Kurznak. Lépésével megóvta a hivatalt, és nagy mértékben járult hozzá az intézményeink integritásának védelméhez."

Schallenberget azután jelölték a tisztségre, hogy Sebastian Kurz lemondott, mert vizsgálat indult közvetlen környezetében vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt.

"Egy bizonyos ponton az ember bizalmát veszti a politikában. Nem hiszem, hogy a dolgok sokat fognak változni, mert a kancellárnak még mindig nagy a hatalma, és a háttérből fogja használni ezt a hatalmat" - vélekedett egy bécsi férfi.

Schallenberg azután vette át a hivatalt, hogy az ellenzék bizalmatlansági indtvánnyal fenyegette meg Kurzot, ha nem mond le.