Al Bagdadi halála után is fenyegeti a terror Európát

2019.11.05

Abu Bakr al-Baghdadi halála vákumot teremt az ISIS vezetésében. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, nem biztos, hogy ez csökkenti a terrorveszélyt Európában.

"Válaszcsapásra készülhetnek azok az erők, akik megbosszulnák a vezetőjük halálát. Biztos vagyok abban, hogy a biztonsági szerveink már fokozták az éberségüket. Középtávon az a kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni az Iszlám Állam újjáéledését" - mondta az Európai Unió terrorellenes koordinátora, Gilles de Kerchove.

Szíriában és Irakban még kilencezer iszlámista harcos lehet. Sokan közülük európai útlevéllel rendelkeznek és félő, hogy visszatérnek. Ugyanakkor sok európai gyermek is a közel-keleten rekedt, az ő hazaszállításukat az Európai Unió támogatja.

"Úgy gondoljuk, ötszáz európai nő és férfi lehet fogságban Szíriában. A becsléseink szerint ezernégyszáz olyan gyermek lehet ott, akinek egy vagy két szülője uniós állampolgár" - mondta az unió biztonsági ügyekért felelős biztosa, Julian King.

A 2015-ben Párizsban, majd 2016-ban Brüsszelben elkövetett támadásokat Európában nevelkedett terroristák hajtották végre. A kormányok csak ezután emelték jelentősen a terrorizmusért kiszabható börtönbüntetések mértékét.

"A következő évben több száz olyan ember szabadul majd Európában, akiket 5 vagy 7 évvel ezelőtt ítéltek el. Most szabadulnak majd. A legtöbben közülük nem változtak meg és veszélyt jelentenek" - mondta Claude Moniquet biztonsági elemző.

A terror elleni harc közel sem ért véget Szíriában és Irakban. És a szakértők szerint Európában sem.