Akik felgyógyultak a COVID-betegségből, de mégsem

2020.12.02

A világ a koronavírus-járvány második hullámával küzd, és reménykedve várja a hatékony vakcinát. És sokan vannak, akik már tavasszal legyőzték a COVID-19 okozta betegséget, de hónapokkal később sem jutottak teljesen túl rajta.

Poszt COVID-szindrómának hívják a tünetegyüttest, ami hirtelen változó testhőmérséklettel, izomfájdalommal, légzési nehézségekkel, memóriazavarral és krónikus fáradsággal jár, járhat.

A milánói Morena Colombi létrehozott egy Facebook-csoportot "Poszt COVID-szindróma; Mi, akik legyőztük a koronavírust" néven. Már 10 ezer tagja van. Mindannyiukban kitörölhetetlen nyomokat hagyott a betegség.

"Vannak napok, amikor egész jól érzem magam. De aztán visszatérnek a tünetek, problémák" - mondja az asszony. "Visszamentem dolgozni, de egy-két hétnél tovább nem bírom, nem vagyok képes. Le kell állnom."

A csoportot azért hozta létre, hogy sorstársai ne érezzék úgy, egyedül vannak ezzel a nehézséggel.

"Elvben először a háziorvossal kell felvenni a kapcsolatot. De ha az nem tud semmit erről a szindrómáról, nem tudja diagnosztizálni, akkor az ember elkezdi törni a fejét; elmúlik magától? Csak hipochonder lennék, ahogy néhányan gondolják rólam?"

A poszt COVID-szindrómások gyakran a munkáltatók és az orvosok szkepticizmusával, támogatásuk hiányával szembesülnek. Facebook-közösségük már egy komoly adatbázist, 86 hosszú távú tünetet szedett listába erről a betegségről, állapotról.