Aki legyőzte Messit és Ronaldót – Lewandowski a FIFA év játékosa

2020.12.18

Robert Lewandowski a Bayern München csatára nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA).

A koronavírus-járvány miatt virtuális keretek között rendezték meg a 2020-as The Best FIFA díjátadó gálát, ahol tizenegy kategóriában osztották ki a legjobbaknak járó elismerést.

A 32 éves lengyel labdarúgó az előző szezonban bajor csapatával megnyerte a Bajnok Ligáját, a német bajnokságot és a Német Kupát, 47 mérkőzésen 55 gólt szerzett, és 10 gólpasszal segítette társait.

Lewandowski pályafutása során először érdemelte ki az elismerést, maga mögé utasítva a - szűkített listán - a hatszoros aranylabdás Leo Messit, és a korábban ötször is legjobb Cristiano Ronaldót.

"Ez egy nagyon különleges pillanat számomra. Természetesen elnyerni ezt a díjat, kiérdemelni ezt a címet Messi és Ronaldo előtt rengeteget jelent számomra. Nagyon régóta vágytam egy ilyen, egyéni elismerésre. Már az, hogy Messivel és Ronaldóval hasonlítanak össze, az önmagában óriási megtiszteltetés. És akkor még a díjat is elnyerem, egészen hihetetlen" - nyilatkozta a győztes.

Az év legjobb női labdarúgója Lucy Bronze lett, aki az Olympique Lyon csapatával megnyerte a francia bajnokságot és kupát, valamint a Bajnokok Ligáját. Az angol védő nemrég igazolt vissza hazájába, a Manchester City együtteséhez.

"Ez igazán meglepetés" - reagált a győztes. "Hiszen a másik két jelölt, aki a szűkített listára felkerült, és akiket nagyon jól ismerek - Pernille Harder és Wendie Renard -, mindkettő hihetetlen játékos, és nagyszerű ember. Már velük egy szintre kerülni óriási elismerés."

Az Év edzője díjat Jürgen Klopp, a harminc év után angol bajnoki címet szerző Liverpool szakvezetője zsebelte be, megelőzve a német Hans-Dieter Flicket, aki a Bayern Münchennel minden lehetséges trófeát begyűjtött. A bejelentésen maga Klopp is meglepődött.