Akár 2022-ig is maradhatnak időszakos korlátozások a szakértő szerint

2020.04.17

Néhány intézkedés lazítása dacára még messze vagyunk a normalitástól. Egyes szakértők szerint akár ki is csúszhat a kezünkből az irányítás, ha túl korán lazítják az intézkedéseket. Erről kérdeztük David Alexandert, a University College London katasztrófavédelmi szakértőjét.

Stefan Grobe, Euronews:

"Ön négy évtizede kutatja a csapásokat, katasztrófákat, jelenleg is válságmenedzsmentet oktat. Hogyan értékelné Európa eddigi válaszlépéseit?"

David Alexander, válságkutató:

"Nem volt túl jó a kezdet, de fokozatosan javult a helyzet. Három eleme van a vészhelyzetek kezelésének. Vannak tervek, vannak folyamatok és van az improvizáció. A tervek koordinálják a procedúrákat. Mindig előretekintve kell lépnünk, hogy tudjuk, mire lehet szükség. Ezzel egyúttal csökkentjük az improvizációt. Természetesen nem lehet teljesen kizárni az improvizációt, de nagy mértékben már felelőtlenségnek minősül a használata. A járvány kezdetén őrületes improvizációt láttunk, annak ellenére hogy 2007-2008 illetve 2013-14 között a járványügyi tervezés még kiemelt helyen volt. És sok országban ott is maradt. De néha szakadék van a tervezés és a végrehajtás között."

Stefan Grobe, Euronews:

"A kormányokat sokszor figyelmeztették járványokra, de mégis meglepetésként érte őket a koronavírus. Miért nem készültek fel jobban?"

David Alexander, válságkutató:

"A kormányok rövidtávú szemlélete az oka ennek. Amikor valaki kormányra kerül, lehet arra játszani, hogy ilyesmi nem történik majd a kormányzati ciklus alatt. De ha mégis történik, akkor elszabadul a pokol, ahogy most is láthattuk."

Stefan Grobe, Euronews:

"Merre tartunk? Rosszabbra fordulnak a dolgok, mielőtt javulna a helyzet?"

David Alexander, válságkutató:

"Komoly kockázata van egy második hullámnak. Az 1918-1920-as influenzára visszanézve, az 14 hónapig tartott Európában és a második hullám rosszabb volt, gyilkosabb volt, mint az első. Reméljük, hogy nem ez következik most, bízunk a modern orvostudományban és a gyógyszerekben, de közben most jóval nagyobb a népesség és sokkal szorosabban össze van fonódva a társdadalom. Ilyen fajta veszélyeztetettség nem létezett 1918-ban. Vagyis világos kockázata van annak, hogy túl korán oldjuk fel az intézkedéseket. Ezt nem szabadna megtenni. És attól tartok, hosszú ideig, talán 2022-ig megmaradhanak időszakosan a korlátozások."