Airbnb: soha nem látott növekedés jöhet a turizmusban

2021.05.17

Az utazási kedv korábban soha nem látott növekedésére számít az Airbnb. Az Egyesült Államokból érkező foglalások száma már az év első három hónapjában meghaladta a járvány előtti szintet, és a francia, valamint brit piac is folyamatosan élénkül.

A San Francisco-i központú vállalat szerint az egy évnyi kényszerszünet után az emberek ki vannak éhezve a nyaralásra. A korlátozások fokozatos enyhítésével pedig egyre könnyebb lesz elutazni.

A szállásközvetítő oldal bevételei az első negyedévben 880 millió dollár fölé emelkedtek, de így is 59 millió dolláros veszteséget könyvelhettek el a koronavírus-járvány alatt felvett hitelek törlesztőrészletei miatt.

A foglalások értéke 52 százalékkal emelkedett az utóbbi időszakban. Ezt részben az is magyarázza, hogy sokan foglalnak lakást hosszabb távra, a városközpontoktól távol. Egy elemzőcég, a Hargreaves Lansdown munkatársa erről azt mondta a BBC-nek, hogy a cég megítélésének is jót tesz. Az elmúlt években ugyanis sokat ártott a vállalatnak az a rengeteg panasz, ami a szomszédoktól érkezett a bérlakásokban bulizó fiatalok miatt.

Azt egyelőre nem tudták megbecsülni a cégnél, hogy pontosan mekkora forgalmuk lehet idén. Továbbra is sok a bizonytalanság, a szezon erőssége nagyban függ attól, hogy hogyan alakul a járványhelyzet a világon. Az Airbnb úgy látja, hogy az emberek most távolabbi időpontokra próbálnak szállást foglalni, mint a járvány előtt, aminek szintén a bizonytalanság az oka.