Aggódik a WHO a magyarországi és a közép-európai járványhelyzet miatt

2021.03.19

"Különösen" aggódik az Egészségügyi Világszervezet a Közép-Európában és a Balkánon kialakult járványhelyzet miatt.

A heti gördülő adatok alapján a magyarországi járványhelyzet a második legrosszabb az EU-ban, ennél erősebben csak Csehországban tombol a járvány.

A cseh egészségügyi rendszer közel áll az összeomláshoz, minden eddiginél több koronavírus-fertőzöttet ápolnak az intenzív osztályokon. Múlt csütörtök óta 25 ezer koronavírus-fertőzéses halálesetet regisztráltak.

Rossz a helyzet Szerbiában is, ahol csak a batajnicai COVID-kórházba naponta 90 fertőzött került be az elmúlt két hétben. A vírus okozta szövődmények következtében 32 beteg halt meg az utoljára összegzett 24 órában.

- Jelenleg Közép-Európában, a Balkánon és a balti államokban növekszik legjobban a fertőzöttek, a kórházba kerülők és a halálesetek száma - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Dr Hans Kluge.

A fertőzöttek száma Bulgáriában is drasztikusan emelkedik, ezért hétfőtől tíznapos járványügyi korlátozásokat vezetnek be: bezárják az iskolákat, az edzőtermeket, az éttermeket és a bevásárlóközpontok nem alapvető termékeket árusító boltjait is.

Péntek éjféltől újabb általános karantén lép életbe legalább négy hétre Franciaország 16 megyéjében, köztük Párizsban is. A lezárás - az ország lakosságának csaknem egyharmadát - 20 millió franciát érint. A 16 megyében csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, illetve nyitva maradnak az iskolák is. Az AstraZeneca-vakcinával folytatják az oltást miután azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak és hatékonynak minősítette.

Ugyanígy tesz Spanyolország is jövő szerdától - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hozzátéve, hogy azért várnak addig, mert hétfőn döntenek arról, módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot. Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották AstraZeneca vakcinával.