91,6 százalékos hatékonyságú a Szputnyik V vakcina a tömeges tesztelés szerint

2021.02.02

Az orosz vakcina 91,6 százalékos hatékonyságú, állítja a tekintélyes Lancet nevű folyóiratban megjelent tanulmány).

A világ tudósai eddig meglehetősen kétkedve viszonyultak a Szputnyik V vakcinához, mert sokuk szerint "kapkodva, átláthatatlanul" fejlesztették. "De most világos a helyzet" - írta a tanulmányhoz fűzött kommentárjában Ian Jones and Polly Roy. A két brit tudós szerint "immár egy újabb vakcina is csökkentheti a Covid19 előfordulását".

Szputnyik V-vakcinát készít elő egy egészségügyi dolgozó egy moszkvai kórházban 2020. december 30-án   -   Szerzői jogok  AP Photo
Szputnyik V-vakcinát készít elő egy egészségügyi dolgozó egy moszkvai kórházban 2020. december 30-án - Szerzői jogok AP Photo

A tavaly őszi tesztelésben 20 ezren vettek részt Oroszországban, az eredmények szerint a Gamaleja intézet oltóanyaga 91,6 százalékos hatékonysággal előzi meg a súlyos koronavírusos betegség kialakulását.

A világon elsőként regisztrálták az orosz vakcinát tavaly augusztusban. Az anyag kifejlesztését maga Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be a televízióban, hozzátéve, hogy két lányát máris beoltották a szerrel. Akkor a Szputnyik V-t még csak néhány tucat emberen tesztelték. Szeptemberben közöltek még néhány eredményt, de abban a fázisban csak 42 napig figyelték a tesztalanyok egészségi állapotát, és nem volt kontrollcsoport sem.

A friss tanulmány szerint szeptember és november között 20 ezer felnőttön tesztelték a szert, közülük háromnegyedük kapta a vakcinát, két részben, egymástól 21 nap különbséggel.

A leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén tapasztalt izomfájdalom és általános fáradtság. A tanulmány szerint kevés ennél súlyosabb mellékhatás volt. A tesztalanyok közül négyen vesztették életüket, de egyikük sem a vakcina következtében.