7,4 milliárd eurót gyűjtött oltásra az EU

2020.05.05

Két óra alatt 7,4 milliárd euró gyűlt össze a koronavírus elleni oltás kifejlesztésére. Az adományozó-konferenciát az Európai Bizottság szervezte, és ez volt az első eleme egy globális adománygyűjtésnek.

"Ez csak a kezdete egy globális felajánlási maratonnak. A második célunk az, hogy egy fedél alá hozzuk az összes globális egészségügyi szervezetet, hogy legyőzzük a járványt"- mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök.  

Az összegből az oltás kifejlesztésén dolgozó cégek juthatnak forráshoz.

A világ összes részéről érkeztek felajánlások. 

Nagy-Britannia 744 millió fontot, Kanada 850 millió dollárt, a Bill és Melinda Gates alapítvány százmillió dollárt ajánlott fel.

A befolyó összegből négymilliárdot az oltás kifejlesztésére, kétmilliárdot kezelésekre, másfél milliárdot pedig tesztelésre költhetnek. Jelenleg is többszáz laboratóriumban dolgoznak az ellenszer kifejlesztésén. De csak a legjobbak kaphatnak a közpénzekből.

"Nem lehet többszáz oltóanyagot széleskörű tesztelésre és gyártásra vinni. Vagyis le kell csökkenteni néhány vakcinára a kört és ezeket nagyon nagy számban kell majd legyártani. Valószínűleg nem csak a kifejlesztő cég gyárthatja majd, hanem át kell adni a technológiát más cégeknek is, hogy minél nagyobb mennyiségben tudják előállítani" - mondta az oltóanyaggyártók szövetségének vezetője, Seth Berkley.

A későbbiekben pedig a szegény országok számára vásárolnának oltóanyagot a közös alap pénzeiből.