60 éves az OECD

2020.12.15

Hatvan éve írták alá azt a nemzetközi egyezményt, amely létrehozta az OECD-t, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet, hogy az európai újjáépítés során felhalmozott szakértelmet továbbfejlessze és a tagok rendelkezésére bocsássa. Az évfordulón a főtitkár, Angel Gurria emlékezett meg a szervezet eredményeiről, elsősorban a koronavírus-válság kezelésében.

- Mozgósítottuk több tudományágra kiterjedő szakértői hálózatunkat, fokoztuk koordinációs erőfeszítéseiket azért, hogy a kormányok csökkenthessék a válság hatásait és jobban felkészülhessenek a bizonytalan jövőre, fokozhassák a gazdaság és a társadalom elenállóképességét is - mondta az OECD főtitkára.

Emmanuel Macron Párizsban emlékezett meg az évfordulóról. A francia elnök szerint a koronavírus-válság megmutatta, hogy az együttműködésen lehet még javítani. Macron a digitális nagyvállalatok adózásának kérdését is felvetette.

- Igazságosabb adórendszerre van szükség - mondta a francia elnök. - A válság felpörgeti a digitális gazdaságot, emiatt egyre sürgetőbb lesz a feladat, hogy egy maroknyi digitális vállalat, amely az elmúlt években, és feltehetően az elkövetkező években is óriási profitra tesz szert, kivegye a rá eső igazságos részt az adóterhekből. Ez nem folytatódhat így tovább.

A 37 tagállam többségének állam vagy kormányfője virtuális üzenetet küldött a szervezet alapításának évfordulójára.