5 éve történt a brüsszeli terrortámadás-sorozat

2021.03.22

Kereken 5 évvel ezelőtt, március 22-ikén reggel 8 óra magasságában két hatalmas robbanást lehetett hallani a brüsszeli Zaventem repülőtér zsúfolásig tömött indulási termináljából. Nem sokkal később kiderült: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet öngyilkos merénylői csaptak le, 16 emberrel végezve.

A detonációban majdnem százan megsebesültek. Laurensnek a fél arca megégett, repeszek fúródtak a gyomrába és a lábába. Fél évtizeddel a támadás után még mindig nem tudta feldolgozni a traumát.

- Pontosan emlékszem a robbanás és a sikolyok hangjára és arra is, hogy mit éreztem - mesélte.

Sebastien profi kosárlabda karrierjét a merénylet törte derékba. 4 hónapot töltött kórházban, ezalatt tizenháromszor műtötték, mind a két lábában fém protézis van és máig rehabilitációra jár. Mégis erősebbnek érzi magát mint valaha.

- Persze vannak nehéz napok. Nem okoz nagy örömöt, amikor egy ideig nem érzem a lábamat és egészen alapvető mozdulatokat sem tudok megtenni. Másrészt viszont az életben a legnehezebb akadályok bizonyulnak a legfontosabb leckéknek is - bizakodott Sebastien, aki egy ideje már futni jár a közeli erdőbe.

Egy órával a repteret megrázó robbanás után, a belvárosi Maalbeek állomásnál egy metrókocsiban megismétlődött a tragédia. Itt is 16-an vesztették életüket.

Miután férje a helyszínen szörnyethalt, Charlotte úgy döntött, hogy létre hoz egy alapítványt a terrorszervezetek áldozatainak és családtagjaiknak a megsegítésére.

- Bár mindannyiunk életét más és más merénylet keserítette meg, és a támadók különböző ideológiákat követtek, az élményünk és a gyászunk nagyon is hasonló. Mindenkinek megvan a maga története, de mindannyian elhagyatottak vagyunk, mert az állam nem segített úgy, ahogy megígérte - mondta.

Belgium hétköznapjait nem csak a detonációk rázták meg, hanem a felismerés is, hogy a terroristák rég a brüsszeli bevándorló negyedben éltek és szervezkedtek, így az ellenség közelebb lehet, mint azt valaha is gondolták.