300 millió adagot rendel a BioNTech-Pfizer vakcinából az Európai Bizottság

2020.11.10

A világ vezető politikusai örömmel fogadták a BioNTech és a Pfizer közös vakcináját, de a vírussal szembeni védekezésben továbbra is hangsúlyozzák az egyéni felelősséget.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója tiszteletét fejezte ki minden tudós előtt, aki a Covid-19 legyőzésén dolgozik; Twitteren azt írta: "a világ egy példátlan tudományos együttműködést tapasztal, hogy véget érhessen a járvány."

Az újonnan megválasztott amerikai elnök egyelőre óvatosságra int: "Nyilvánvaló, hogy ez a vakcina - ha jóváhagyják is - még több hónapig nem lesz széles körben elérhető. Az előttünk álló kihívás óriási. És egyre növekszik" - mondta Joe Biden.

"Hasít a tőzsde, jön a vakcina" - tweetelte Donald Trump; a 90%-os hatékonyságot mutató teszteredményt nagyszerű hírnek nevezte.

A brit miniszterelnök szerint még korai az öröm: "Egyáltalán nem tekinthetünk erre a híre megoldásként. A legnagyobb hiba lenne, ha most, ezekben a kritikus pillanatokban elkezdenénk lazítani" - mondta Boris Johnson.

Az Európai Bizottság elnöke Twitteren úgy fogalmazott, hogy működik az európai tudományos munka, és a bizottság 300 millió adagot fog rendelni. Ugyanakkor Ursula von der Leyen hangsúlyozza, hogy továbbra is fontos az egyéni felelősség egymás védelmében.