14 millió tonna mikroműanyag hever az óceánok fenekén

2020.10.07

Világszerte mintegy 14 millió tonna mikroműanyag hever az óceánok fenekén - becsülték meg a világon elsőként ausztrál kutatók az óceánok mélyének mikroműanyag-szennyezettségét.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) szakemberei egy robot tengeralattjáró segítségével gyűjtöttek be mintákat a kontinens déli partvidékétől távol eső területekről.

A jéghegy csúcsa-a fotó illuszrtáció
A jéghegy csúcsa-a fotó illuszrtáció

A kutatók szerint az óceánfenéken lévő mikroműanyag 35-szöröse a vízfelszín becsült szennyezésének. Az észlelt mikroműanyagok mennyisége 25-szöröse a korábbi mélytengeri tanulmányokban mértnek.

A szakemberek saját tanulmányuk és a világszerte készített hasonló vizsgálatok adatai alapján arra jutottak, hogy világszerte 14 millió tonna mikroműanyag hever az óceánok fenekén.

"Az óceánba kerülő műanyaghulladék mikroműanyagokká bomlik le" - emlékeztetett közleményében Justine Barrett, a kedden közzétett tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette: "kutatásunk a világon elsőként szolgál pontos becsléssel arról, hogy globálisan mekkora mennyiségű mikroműanyag van a tengerfenéken. A műanyagszennyezés problémája még az óceán mélyét is érinti. Az eredmények azt mutatják, hogy a mikroműanyagok lesüllyednek az óceánfenékre".

Apró méretük miatt a tengerben élő állatvilág közül szinte minden fajtája elfogyaszthatja ezeket. a planktonoktól a rákokon át a halakig - figyelmeztetnek a kutatók.