14 év alatt 4,5 magyarországnyi őserdő pusztult el a világon

2021.01.13

43 millió hektárnyi trópusi őserdő pusztult el 2004 és 2018 között, derült ki a Természetvédelmi Világalap jelentéséből. Ez több mint 4,5-szerese Magyarország területének.

A szerdán ismertetett kutatás szerint az első számú felelős az iparosított mezőgazdaság, ami újabb és újabb legelők és termőföldek feltárását igényli. A bányászati projektek szintén komoly pusztítással járnak, ahogy az infrastruktúrafejlesztés is.

A WWF-jelentés 2004 és 2018 között készült műholdas felvételeken alapul és 24 trópusi, illetve szubtrópusi válsággócot jelöl meg, ahol az erdőirtás jelentős méreteket öltött.

A legjelentősebb pusztítást, 18,3 millió hektárral az Amazonas-őserdő szenvedte el Brazília, Kolumbia, Peru, Bolívia, Venezuela és Guyana területén. Ezt követi az Indonéziához, illetve Malajziához tartozó Borneó szigete 5,8 millió hektár erdőirtással, valamint a Paraguayhoz és Argentínához tartozó Gran Chaco alföld 5,2 millió hektárral. További érintett térségek között szerepelt Szumátra és Madagaszkár.

 Szójaföldek az őserdő maradéka mellett Brazíliában Leo Correa/AP Photo
Szójaföldek az őserdő maradéka mellett Brazíliában Leo Correa/AP Photo

A WWF szerint az életünk a tét

A Természetvédelmi Világalap szerint környezettudatossá kell változtatni az erdőgazdálkodást és az élelmiszertermelést:

"Az őserdők az ember és a természet egészségbiztosítása. Szén-dioxidot raktároznak, fontos életteret biztosítanak és járványok elleni védgátként szolgálnak. Meg kell állítanunk az erdőirtást, mert különben véget ér az élet, ahogy azt mi ismerjük" - jelentette ki Georg Scattolin, az ausztriai WWF nemzetközi programjának vezetője.

A jelentés szerint a fogyasztók nagy szerepet játszanak az őserdők pusztulásában, ugyanis az így felszabadított területet gyakran takarmányozásra termesztett szója, vagy kakaó ültetvényekhez, illetve legelőként használják.

"Jobban kell védenünk az őserdőket, különben a Covid-19 csak ízelítőt nyújt a jövendőbeli válságokhoz. A természet kizsákmányolásával ugyanis gyakran keletkeznek veszélyes érintkezési pontok, amelyek lehetővé teszik, hogy vírusok átterjedjenek állatokról az emberre" - figyelmeztetett Georg Scattolin.

A WWF-szakértő ezért egy átfogó természetvédelmi egyezmény kidolgozását követeli az ENSZ biodiverzitással foglalkozó 2021 májusi csúcstalálkozóján.