14 euró 3 hónapra az EU segélye fejenként a guatemalai éhezőknek

2019.10.21

Erőszak, szegénység és éhezés. Tízezreket kényszerített a reménytelenség, hogy Közép-Amerikából Mexikó és az Egyesült Államok felé induljanak. Guatemalában az éhezés a legfőbb ok a menekülésre.

3 millió guatemalai élelmezése megoldatlan. Az öt éven aluli gyermekek csaknem fele krónikusan alultáplált. Ez a világon a legrosszabb arány.

Guatemala tartósan aszállyal sújtott térsége, az úgynevezett száraz folyosó a világ egyik legsúlyosabb aszályos régiója. A hét éve barnára száradt Filincas dombjait zölddé élénkítette a tavasz, de idénre az itt élők már elveszítették megélhetésüket, a krónikus alultápláltságtól a helyiek 80 százaléka szenved.

"160 gyermeket kezelünk. Felüket kóros alultápláltság miatt ápoljuk. Idén havonta 50-75 gyerek vesztette el az eszméletét" - mondta Freddy Martínez, ápoló.

A kétéves Dariela Esperanza is köztük van. Testmagassága a fele a korához képest. Rendszerint két tortillát eszik egy nap.

Az EU civil szervezeteken keresztül már elkezdett támogatást nyújtani az élelmezési válság felszámolására. A Cselekvés az éhezés ellen nevű programban először igyekeznek azonosítani az alultáplált gyerekeket, elsősorban súly és testmagasság alapján. A guatemalai kormány nem ismer el minden testi paramétert, amit az EU már károsnak tekint, így a helyi intézkedések köréből számos éhező gyerek kimarad.

"A testi jegyek alapján Filincas térségében úgy tapasztaltuk, hogy a gyerekek 2,1 százalékánál az alultápláltság akut szinten van. Ha EU-s mércével vizsgáljuk, ez a szám a duplája" - mondta Glenda Roday, a Cselekvés az éhezés ellen nevű szervezet aktivistája.

Filincas hegyei közül Jocotan varosába megyünk, a fővárostól északkeletre fekvő Chiquimula irányában. Az Európai Unió itt banki átutalásokkal, kézbe történő készpénz kifizetésével segít közvetlenül 90 családon, hogy élelmiszert vásároljon. Az EU összesen 14 ezer guatemalait segít különböző módon.

Egy civil szervezet, az ASEDECHI választotta ki Matasano vidékén a leginkább nélkülöző családokat. Az arányokat érzékelteti, hogy 450 háztartásból 400 szorul segítségre.

"A banki utalásban részesülő családok az alapján kapnak pénzt, hogy hányan élnek egy háztartásban. 14 eurót kapnak fejenként három hónapra" - mondta Victor Hugo Sosa, az ASEDECHI aktivistája.

Doña Emma 140 eurónyi készpénzt vehet fel. Kukoricát, cukrot, babot, zöldséget és húst szeretne vásárolni. Így a család 11 tagjának élelmezése oldódik meg. Egy gyermek alultápláltsága már krónikus a családban.

"Ha vásárolok, végre a gyerekek is ehetnek valamit. Nincs jövedelmünk, mert nincs munkánk" - mondta Emma Gonzales.

Matastano vidékén a város mellett tíz kilométerre állunk meg. Emma családja számára ünnepnap, amikor a segítség érkezik. Általában tortillát esznek, a csirke akkor is lakomának számít, ha 11-en osztoznak rajta. Régen gazdálkodtak, de több mint 7 éve aszály van, nem termett meg semmi.

"Elvetjük a magokat, de régóta nincs aratás. A növénykék kis palántákká cseperednek, de a kukorica, a bab és a többi termés nem érik be, eső nélkül elsorvad minden. Így nincs mit ennie a családnak. Az étel drága, ezért ha nincs munkánk, az éhségtől szenvedünk" - tette hozzá Emma Gonzales.

Az Európai Unió támogatásával segítséget nyújtó civil szervezetek igyekeznek az egész országban megküzdeni a vészhelyzettel.

"Az alultápláltás problémája sokrétű. Megoldást kell találni élelmiszerbiztonsági tekintetben éppúgy, mint az egészségügy vagy a vízellátás terén. El kell érni, hogy a gyerekek ne kerüljenek ismét kóros állapotba. Ezeken a problémákon dolgoznak a civil szervezetek" - mondta Urko Dubois, az EU-s segélyek egyik koordinátora.

Guatemalában a szélsőséges időjárás miatt nagy kihívás az élelmiszertermelés biztonságát megteremteni. Az Európai Unió ezért igyekszik bevonni minél több rászorulót a támogatottak körébe. A cél a fenntartható megoldás elérése.