11 európai ország virológusai szövetkeztek a járvány ellen

2020.06.23

Az I-Move-Covid-19 az egyik vezető európai uniós projekt, célja, hogy körüljárja a vírus elleni, jövőbeni védőoltás működési lehetséges működési mechanizmusát.

Hogy minél több információt gyűjtsön össze a projektben részt vevő országokban folyó kutatások aktuális állásáról, és a fertőzöttek tüneteinek alakulásáról.

"A megtisztulás szakaszában járunk, ezért is próbáljuk olyan hamar diagnosztizálni az új fertőzéseket, és elkülöníteni ezeket az embereket, amilyen hamar csak lehetséges. A vakcinától azt várjuk, hogy egyszer és mindenkorra megállítsa a vírus terjedését. Amint meglesz az oltóanyag, minden sokkal könnyebb lesz" - magyarázta Doctor Combes lyoni orvos.

Az Európai Kohéziós Alap által 2.8 millió euróval támogatott projekt 22 partnert tudhat magáénak, többségükben közegészségügyi intézményeket, egyebek mellett Franciaországban és Spanyolországban is. De Albánia, Belgium, Írország, Litvánia, Hollandia, Portugália, az Egyesült Királyság, Románia, Svédország is benne van.

Ezen országok virológiai elemzését a madridi III. Károly Intézetből koordinálják. Az 'I-Move-Covid 19' egyik előnye, hogy azt egy csapat fejlesztette ki, amely hasonló feladatot végzett az influenzával szemben. A virológusok felelősek a gyűjtött koronavírusok genomjának szekvenálásáért. Eddig a SARS-CoV2 három típusát fedezték fel, nagyon kis eltérésekkel.

A részt vevő országok virológiai analízisét a madridi III. Károly Intézetből koordinálják. Az I-Move-Covid 19 projekt egyik nagy előnye, hogy a csapatnak, amely elindította, korábban volt már dolga hansonló feladattal, a sima influenzajárvány idején.

Eddig a SARS-CoV2 három típusát azonosították, amelyek csak nagyon kis részletekben különböznek egymástól.

"Rövid távon kideríthetjük, hogy léteznek-e új vírus-alcsoportok, hogy mennyire terjedtek el azokban az országokban, amelyek részt vesznek a projektben. Felkészülhetünk arra az időszakra, amikor a vakcina rendelkezésre áll majd, és láthatjuk, hogy minden beoltott személy szervezete egyformán reagál-e az oltóanyagra" - mondta Francisco Pozo virológus.

Ugyanakkor a projekt tanulmányt is készít annak meghatározására, hogy mely tényezők járulnak hozzá a kórházi személyzet megfertőzéséhez, vagy ahhoz, hogy valakinél súlyos lefolyású legyen a betegség. Az információkat aztán megosztják más országokkal annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megoldást találjanak a világjárvány megfékezésére.

A projekt koordinátora, Marta Valenciano májusban úgy látta, hogy a vakcina kifejlesztéséhez legalább 12 hónapra lesz szükség.

"A gyógyszeripar nem vesz részt az oltás értékelésében. Egy multidiszciplináris csapat vagyunk. Vannak virológusaink, epidemiológusaink, klinikai biostatisztikusaink. Tehát egy multidiszciplináris, több országra kiterjedő munkát végzünk, ami reményeink szerint hamarosan fontos eredményeket hoz európai szinten" - vélekedett Marta Valenciano.

A tudomány most a fő eszköz annak elérésére, hogy minél hamarabb eljöjjön az idő, amikor a koronavírus-fertőzés gyanújakor elég lesz elmenni a háziorvoshoz, onnan meg a gyógyszertárba, hogy eljöjjön a gyógyulás