A világgazdaság várható növekedését lefelé, a magyarét felfelé módosította az IMF

2019.10.21

Lefelé módosította az idei és a jövő évi világgazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait a Nemzetközi Valutaalap: 2019-ben 3, 2020-ban 3,4 százalékkal bővülhet a világ gazdasága.

A borúlátó előrejelzés mögött az ipari termelés széles körű lanyhulása, illetve a geopolitikai feszültségek, különösen az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háború áll.

- A legnagyobb kockázatot a megnövekedett kereskedelmi és geopolitikai feszültségek jelentik, amelyek kisiklathatják az általunk előrejelzett, gyenge lábakon álló gazdasági növekedést - mondta az IMF vezető közgazdásza, Gita Gopinath.

A globális kereskedelem a tavalyi 3,6 százalék után idén csak 1,1 százalékkal nő az IMF szerint, amely júliushoz képest 1,4 százalékkal lefelé módosította a 2019-re vonatkozó előrejelzést. Jövőre 3,2 százalékkal nőhet a kereskedelem, de itt is bőven vannak kockázatok.

- A növekedés érdekében a döntéshozóknak fel kell számolni a növekedés akadályait - mondta erről a vezető közgazdász.

A magyar gazdaság az IMF szerint idén 4,6 jövőre pedig 3,3 tized százalékkal növekedhet. Az idei inflációt 3,2 százalékra becsüli a Nemzetközi Valutaalap.