A világ tizedik legszebb mozija a budapesti Puskin mozi

2021.03.01

A brit Time Out magazin összegyűjtötte a legszebb mozikat. Az ötvenes lista 10. helyére került a Puskin. Budapesten stílusos mozik vannak, és a pesti oldalon álló régimódi - egykor Fórum mozinak hívott - filmtemplom az egyik legszebb közülük - írják az ismertetőben.

Fenyvessy Éva, a film egyetlen élő színésze (j2) az első magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj digitalizált változatának bemutatóján a Puskin Moziban 2008. december 17-én   -   Szerzői jogok  Kollányi Péter/Magyar Távirati Iroda Zrt.
Fenyvessy Éva, a film egyetlen élő színésze (j2) az első magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj digitalizált változatának bemutatóján a Puskin Moziban 2008. december 17-én - Szerzői jogok Kollányi Péter/Magyar Távirati Iroda Zrt.

A mozi története 1926-ban kezdődött, akkor egyetlen termében 626 nézőt zsúfoltak be. Ezt 2013-ban öt kisebb teremre osztották, ezeket a mozi életében jelentős filmekről nevezték el: Metropolis, Amarcord, Annie Hall, Mephisto és Körhinta.

A legnagyobb terem olyan, mint egy időgép: márványoszlopok, faszékek, és "az aranyozott mennyezet úgy csillog, mint Smaug odúja". A moziban vetített filmek többsége feliratos független- vagy művészfilm, néhány közönségfilm, és rendszeresek a családi programok is. A magazin megjegyzi, hogy itt vetítetek Magyarországon először hangosfilmet, Al Jolson Az éneklő bolond című filmjét 1929-ben.

A lista ötvenedik helyén az oaklandi Grand Lake Theatre, az első helyen pedig az amszterdami Pathé Tuschinski lett.