A Toyota Yaris lett az Év Autója 2021-ben

2021.03.02

A Toyota elnyerte az Év Autója címet a negyedik generációs Yaris-al. A japán márka kisautóját, 21 év után másodjára választották a legjobbnak 22 ország 59 szakújságírói.

A díjátadót a genfi expó csarnokában, online tartották meg.

A Yaris a Fiat 500, a Cupra Formentor, a Volkswagen ID.3, a Škoda Octavia, a Land Rover Defender és a Citroën C4 elől vitte el a pálmát.

Az Euronews újságírója a Genfi Nemzetközi Autószalon vezérigazgatóját kérdezte arról, hogy mi döntött a Yaris javára? Mitől lesz egy kocsi az Év Autója?

"Remek kérdés! Nagyon összetett szempontrendszer alapján áll össze a kép. Ez technikai, esztétikai, megbízhatósági, és még számos más szegmensből kialakuló sorrend" - sorolja Sandro Mesquita.

- A jelenlegi helyzet, a megváltozott körülmények mennyiben befolyásolták az idei kiválasztás folyamatát?

"A legfontosabb különbség az, hogy idén nem lehetett egy helyszínen lebonyolítani az összes tesztvezetést. Tehát a zsűri különböző országokban, más-más helyen tette azt meg. Ami nehézséget jelentett ugyan, de adott egy érdekes nemzetközi ízt is a folyamatnak. Számunkra, mint Genfi Expo pusztító ez a járvány. A tavalyi és az idei kiállítást is le kellett mondanunk. Helyre kellene állítanunk a pénzügyi helyzetünket, hogy újra tudjuk indítani a szervezetet."

A Genfi Nemzetközi Autókiállítás rendszerint félmillió érdeklődőt vonz. Ez a legnagyobb szabású nyilvános esemény Svájcban. A szervezők szerint évi 200 millió svájci frankkal járul hozzá az ország gazdaságához.