A Tokaji is földrajzi oltalom alá kerül Kínában

2019.11.08

A Tokaji is szerepel az Európai Unió és Kína között létrejött, száz európai és száz kínai terméket tartalmazó listán, amiket földrajzi árujelző oltalom alá helyeznek.

A Tokaji mellett földrajzi oltalom alá kerül még egyebek mellett; az ír whiskey, a Champagne, a Feta sajt, az Ouzo, a Polska Vodka, a Münchener Bier vagy a Prosciutto di Parma.

A megállapodást európai részről aláíró Phil Hogan, mezőgazdasági uniós biztos elmondta, "az európai földrajzi jelzéssel ellátott termékek minősége világszerte elismert. A fogyasztók hajlandóak magasabb árat fizetni ezekért, bízva származásukban és eredetiségükben. Így a gazdák, a termelők is nagyobb bevételhez jutnak."

Az európai élelmiszerek és italok számára a kínai piac, az ott erősödő középosztály miatt, jelentős potenciállal bír, egyre növekszik.

Az uniós agrár-élelmiszeripari export szempontjából Kína - csaknem másfél milliárd fogyasztójával -, a második legjelentősebb célország. Tavaly szeptember és idén augusztus között a kivitel értéke megközelítette a 13 milliárd eurót.

A most kötött megállapodás 2020-ban léphet hatályba. Négy évre rá pedig, mindkét részről további 175 termékkel bővül a lista.