A TikTok nem eladó, az Oracle viszont technológiai partnerként megjelenhet a cég mellett

2020.09.14

Az Oracle mentheti meg a betiltástól a TikTokot az Egyesült Államokban azzal, hogy a kaliforniai cégóriás a bizalmas technológiai partnere lehet a Tiktoknak az amerikai piacon. Az együttműködés tervei azután láttak napvilágot, hogy a Microsoft bejelentette, nem vásárolja fel a kínai alkalmazást.

Az elmúlt hetekben a Twittertől a Walmartig számos nagyvállalattal hozták hírbe a TikTokot, amely havonta több mint 100, naponta több 50 millió rendszeres felhasználóval rendelkezik az Egyesült Államokban, és a legnépszerűbb alkalmazásnak számít a tinédzserek körében.

Az amerikai vezetés szerint a kínai applikáció felhasználói adatai a pekingi kormánynál köthetnek ki. Ezért Donald Trump elnöki rendeletekkel próbálja meg ellehetetleníteni a TikTok működését az Egyesült Államokban, vagy eladásra késztetni a kínai tulajdonosokat még idén ősszel. Jelen állás szerint ha november 12-éig nem sikerül vevőt találni a cég amerikai ágazatára, a TikTok tiltólistára kerül.

Ez még messze nem dőlt el

A Reuters értesülései szerint azonban a kínai kommunista párt inkább hagyná, hogy a vállalatot kitiltsák az Egyesült Államokból, minthogy az ott működő ágazat amerikai kézbe kerüljön, és a kikényszerített eladás miatt Peking gyengének mutatkozzon Washingtonnal szemben.

Az applikáció mögött álló ByteDance pekingi vállalat a Reutersnek tagadta, hogy bármilyen megkeresést kapott volna a kínai kormánytól a TikTok amerikai leállításával kapcsolatban. A kínai állami tulajdonban lévő CGTN információi alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy a TikTok és forráskódjának eladása lekerült a napirendről, az összes beérkező ajánlatot elutasították, és az Oracle-üzlet sem jár tulajdonosváltással. A Microsoft korábbi ajánlatát egyébként 20-30 milliárd dollárra becslik.

Az egyelőre kérdéses, hogy az Oracle-lel kötendő technológiai partnerség feloldja-e a konfliktust.