A technológiai forradalom hatása a nagy cégekre

2019.12.12

A Business Line eheti epizódja a világ legmagasabb épületéből, a dubaji Burdzs Khalifából jelentkezik. James O'Hagan a műsorvezető. A közösségi médiaóriás, a Linkedin nemrégiben 660 millió felhasználót ért el világszerte. A vállalat új szolgáltatást vezetett be, amely megkönnyíti a szabadúszók és kisvállalatok dolgát. Az egyik társalapítót, Allen Blue-t kérdeztük a legújabb fejleményekről.

"Ma este indítjuk el globálisan a LinkedIn új funkcióit, amelyek a kis-és középvállalatokra, valamint a szabadúszókra koncentrálnak" -mondja Allen Blue, a Linkedin társalapítója. "Ezek lehetőséget teremtenek arra, hogy szolgáltatásaikat megjelenítsék a profiljukban, és arra, hogy mások, akik szeretnének ilyen szolgáltatásokat igénybe venni, könnyen megtalálják őket. Úgy döntöttünk, Dubajban mutatjuk be ezeket az új funkciókat, hiszen ez az egész város a kis-és középvállalatok fejlesztéséről szól."

"A dubaji vállalatok mintegy 95 százaléka számít kis-és középvállalkozásnak" - mondja Ali Matar, a Linkedin feltörekvő piacokért felelős vezetője. "Ez pedig a GDP több mint 47 százalékát adja. Úgy véljük, ez a jövő és ez a jelen is. Szeretnénk segíteni ezeket a vállalkozásokat és szabadúszókat, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Világszerte 660 millió tagunk van. Itt másodpercenként két új felhasználó regisztrál. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában több mint 31 millió tagunk van, ebből négymillió az Egyesült Arab Emirátusokban."

James O'Hagan, euronews:

"Mit tesz a Linkedin az álhírek ellen?"

Allen Blue, a Linkedin társalapítója: "A Linkedin az a hely, ahol a különböző területek szakemberei, bárhol is legyenek a világon, megoszthatnak egymással híreket és információkat, amelyek elképesztő számú forrásból érkeznek. Az, hogy megbízunk a felhasználókban, és az információban, amelyet a Linkedinen keresztül kapnak, kulcsfontosságú a sikerünk szempontjából. Vannak megoldásaink, algoritmusaink, amelyek feltérképezik a tartalmat, amely nem megfelelő. A felhasználók is jelenthetik az álhíreket. Az ügyfélszolgálatunk erős, amely átvizsgálja a nekik jelentett dolgokat, hogy biztosítsa: megoldjuk a problémákat, mielőtt még valóban problémává fajulnának.

Döntéshozók, politikusok és technológiai vezetők gyűltek össze Bahreinben a 18. Arab Üzleti és Befejtetési Konferenciára. Arra koncentrálnak, hogyan lehetne kihasználni a negyedik ipari forradalmat a fenntartható növekedés érdekében. Néhányukat arról kérdeztük, vajon a technológiát jobban kéne-e szabályozni.

"Azért jöttem, hogy csatlakozzak a párbeszédhez, amely az innovációról szól, valamint arról, mit jelent a technológiai forradalom és hogyan használjuk ki a vívmányait." - mondja Jeff Hoffman, vállalkozó, hollywoodi producer.

"Az innováció gyorsan halad, nagyon gyorsan, gyakran gyorsabban, mint a szabályozása" - mondja Basim Mohamed Ahmed Alsaie, a Bahreini Kereskedelmi Kamara igazgatója. "Nagyon gyorsan kell alkalmazkodnunk és haladnunk, hiszen a technológia és az innováció nem fog megállni. Ez az egyik dolog, amit szeretnénk megvilágítani ezen a konferencián, hogy annak érdekében, hogy az innováció előrehaladjon, a szabályozásának még nála is gyorsabban kell fejlődnie."

A volt észt elnök, Toomas Ilves szerint az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR) egy lépés a jó irányba a fogyasztóvédelem terén.

"A GDPR, amely tavaly lépett hatályba Európában, egy első kísérlet arra, hogy szabályozzuk a hatalmas tömegben létező adatok felhasználását" - mondja Toomas Ilves volt észt elnök. "Nyillvánvalóan van még vele munka, és sok bírálat is éri. De fontos megjegyezni, hogy ez az első valódi kísérlet arra, hogy megelőzzük az adatokkal való visszaélést."

Az adatvédelmen túl hogyan lehet elősegíteni az igazságos versenyt, amikor néhány nagy techvállalat képes egész szektorokban monopóliumhelyzetbe kerülni?

"Az utazási szektorban dolgoztam - mondja Jeff Hoffman, vállalkozó, hollywoodi producer.. A Google megváltoztatta az algoritmusát, amely az olyan nagy szájtokat részesíti előnyben, mint a booking, így az emberek a Google által számontartott hotelekbe kerülnek. Ezek a nagyvállalatok azt csinálnak, amit akarnak, hogyan versenyezzenek ezzel a kisvállalatok? Ha létezne olyan szabályozás, amely kontrollálná ezek növekedését, az segítené a kisvállalatokat. A fenntartható növekedésről kérdez. Abba az irányba tereljük őket, hogya ezt nagyon jól csinálják. Nagyon nagyra nőttek. Szóval ez nehéz kérdés."

A L'Oréal kozmetikai órás eladásai rendkívül megugrottak 2019 harmadik negyedévében. Ennek oka az ázsiai kereslet növekedése, még úgy is, hogy mindeközben a sminktermékek eladásai csökkentek az Egyesült Államokban. Rémi Chadapaux-t, a L'Oreal's közel-keleti igazgatóját kérdeztem arról, hogyan használja vállalatuk az adatelemzést annak érdekében, hogy megmaradjon a szektor világvezető pozíciójában.

Jane Witherspoon, euronews:

"Köszönöm, Remy, hogy csatlakozott hozzánk. Hogyan vált a L'Oréalból a világ vezető kozmetikai vállalata?"

Remi Chadapaux, a L'Oréal közel-keleti igazgatója:

"A L'Oreal mindigis nagyon fenntartható volt, és nagyon stabil részvényesi struktúrával, valamint menedzsmenttel rendelkezett 110 éves fennállása alatt. Mindössze öt vezérigazgatónk volt ezen időszak alatt, amely lehetővé tette, hogy nagyon döntésképes, stabil vezetőségünk és stratégiánk legyen."

Jane Witherspoon, euronews:

"Hat éve a legnagyobb ugrást könyvelhették el a negyedéves eladásaik terén, köszönhetően az ázsiai piacnak. Miért kulcsfontosságú ez a terület a szektornak?"

Remi Chadapaux, a L'Oréal közel-keleti igazgatója:

"Szerencsére az ázsiai piac a növekedés motorja, főleg Kína. Ázsia valóban nagyon megy most, és koncentrálunk is oda, de nem csak oda. A feltörekvő piacokra is fókuszálunk, arra a régióra, amelybe az Öböl-menti államok is tartoznak."

Jane Witherspoon, euronews:

"Jelentések szerint az amerikai eladások csökkennek. Lassul a növekedésük. Milyen hatása van ennek?"

Remi Chadapaux, a L'Oréal közel-keleti igazgatója:

"Az Egyesült Államokban kicsit nehéz volt boldogulni az utóbbi két és fél évben. Korábban a legnagyobb piacunknak számított az amerikai, de Kína mára legyőzte az Egyesült Államokat ilyen téren. Tehát Kína számít a legnagyobb piacuknak tavaly szeptember óta."

Jane Witherspoon, euronews:

"A L'Oréal jól használja a nagy mennyiségű adatgyűjtést. Meséljen nekem erről!"

Remi Chadapaux, a L'Oréal közel-keleti igazgatója:

"Csoportunk számos területen úttörő szerepet tölt be, legyen szó akár adatgyűjtésről, médiáról vagy e-kereskedelemről. Sok éve elkezdtük a digitális átalakulást, és valóban az innováció élvonalában vagyunk, most pedig már új fázisba is lépünk. Az adatgyűjtés segítségével nagyon jól, mélységeiben ismerjük azt, mire van szüksége a fogyasztóinknak, ez pedig lehetővé teszi, hogy a legtöbb és legfontosabb igényeket kielégítsük. Szóval ez abszolút központi kérdés számunkra."

Jane Witherspoon, euronews:

"Remi, nagyon köszönöm, hogy válaszolt a kérdéseinkre."

Ezzel zárul a Business Line eheti epizódjában, találkozunk a jövő héten, amikor a világ legnagyobb befektetéseiről lesz szó.