A Néppárt és a Fidesz szakadása szomorú, mások szerint remek nap

2021.03.03
A Néppárt és a Fidesz szakadása számos politikus szerint szomorú, mások viszont úgy vélik, hogy "remek nap" a mai. Az Euronews brüsszeli tudósítója, Zsíros Sándor reagáltatta a Néppárt és a Fidesz politikusait a fejleményekre.

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja szerdán szavazta meg a frakció alapszabályát módosító tervezetet. A módosítás többek között lehetővé teszi egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján. A Fidesz azonnal bejelentette, hogy 12 európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából.

Hídvéghi: szomorú és hihetetlen

"Szomorúnak és hihetetlennek tartom, hogy a Covid-válság kellős közepén a Néppárt frakciója egy belső vitával foglalkozott, méghozzá ilyen kisszerű, szűklátókörű módon" - mondta Hídvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

"A néppárti frakció vezetésének nem volt meg a többsége, hogy korlátozza a fideszes EP-képviselőket, ezért megváltoztatták a szabályokat és ezeket visszamenőlegesen próbálták alkalmazni, így akadályozni minket a mandátumunk gyakorlásában. Vannak viták az EPP-ben Európa jövőjéről, a követendő stratégiáról, de ezeket nyíltan és kimerítően le kellett volna folytatni, ehelyett a Néppárt vezetése azt a megoldást választotta, hogy korlátozni próbálta a szabadságunkat és a lehetőségeinket, így nem maradt más lehetőségünk, mint a kilépés" - fogalmazott Hídvégi Balázs.

Weber: szomorú nap a mai

"Szomorú nap a mai!"- mondta Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, aki magát konszenzuskereső hídembernek tartja, de a Fidesz esetében nem járt sikerrel. Megemlítve a legfontosabb ütközési pontokat a Fidesszel szemben, úgy véli: "A Fidesz lényegében alkalmatlannak bizonyult arra, hogy kompromisszumot kössön. A Fidesz képviselőcsoportja ma kilépett a Néppárt frakciójából, ez Budapest döntése, nem a miénk. Természetesen tiszteletben tartjuk, és folytatjuk a munkát."

Az Euronews tudósítójának kérdésére válaszolva Weber azt mondta, hogy a frakció szintjén ez a történet most véget ért, és ezután a lényegre, a politikai tartalomra, a választóiknak tett ígéretek betartására fókuszálhatnak.

Halicki: ez egy remek nap

"Ez egy remek nap a néppárti Frakció számára, mivel újra egységesek vagyunk" - mondta a lengyel néppárti EP-képviselő, Andrzej Halicki. "A Néppárti frakció tagjainak 85%-a (a 100 százalékba beleértve a magyar képviselőket is) megszavazta az új eljárási szabályokat. Kellett egy világos eszköz, amellyel fel lehetett lépni. Ezzel a frakció egyfajta védőoltást kapott."

Andrzej Halicki hozzátette: "Nem akarunk zsarolást, nem akarunk vétót azok miatt az elvek miatt, amelyekért harcolunk. Ha valaki a közös értékek ellen, a jogállamiság, a demokrácia ellen van, aki a koronavírus-mentőcsomag ellen van, mint azt az év végén láttuk, kell egy eszköz, amellyel egy ilyen képviselőt vagy delegációt meg lehet büntetni. Vagyis ez a nap a frakció újraegyesülésének a napja. Ennek a szagának vége van, senki sem játszhat velünk a saját egyéni céljai érdekében."

Hansen: kontrollálni a szélsőjobbra tolódást

"Nincs ok az ünneplésre!" - vélte a luxemburgi néppárti képviselő, Christophe Hansen. "A csoportból sokan szerették volna a Néppártban tartani a Fideszt, azt gondolván, hogy ez megakadályozná a további jobbra, pontosabban széljobbra tolódását, és valamiféle kontroll alatt tartani. De folyamatosan kaptuk a híreket Budapestről, amiből látszott erre nincs remény. "

Christophe Hansen így folytatta: "Elveszítettük a Fideszt, de igazából az elmúlt 10 évben sem volt fölötte semmiféle befolyásunk. Elveszítettünk egy pár képviselőt, cserébe egységesebbek lettünk, és együtt dolgozhatunk olyan pártokkal, akik (a Fidesz miatt) vonakodtak eddig a Néppárttal dolgozni.