A németek is kiszavaznák a Fidesz EP-képviselőit

2021.03.02

Közeledik az a pillanat, amikor az Európai Néppártban dönteni kell a Fidesz kidobásáról, írja elemzésében a Süddeutsche Zeitung.

"Orbán Viktor szeret leveleket írni, és gondoskodni arról, hogy a Twitteren sokan elolvassák" - ezzel a nem túl hízelgő jellemzéssel kezdődik a lap brüsszeli tudósítójának, Matthias Kolbnak a cikke. A magyar miniszterelnök gratulált Armin Laschet CDU-elnökké választásához, és biztosította arról, hogy "A kölcsönös tiszteleten alapulva szeretné folytatni pragmatikus kapcsolatukat". De az a levél, amit kereszténydemokrata párttársainak küldött, az egészen más hangvételű.

Orbán "a tőle megszokott módon a magyar miniszterelnöki levélpapíron folytat pártpolitikát, mert már régóta a retorikája része, hogy egyenlőségjelet tesz: a Fideszt illető kritikákat régóta az országa elleni támadásnak nevez" - írja a német újságíró.

A magyar kormányfő az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjének, Manfred Webernek írt levelében azzal fenyegetőzött, hogy a Fidesz képviselői kilépnek a néppárti frakcióból, ha életbe léptetik az új frakciószabályokat. Eddig ugyanis csak egyes képviselőket lehetett kizárni a csoportból, az új szabályok viszont egész pártok kizárását lehetővé tennék. Ez az új regula pedig egyértelmű válasz a magyarországi kudarcokra - mutat rá a szerző, hozzátéve, hogy Magyarországot - az EU-tagság ellenére - Orbán Viktor rendszeresen "illiberális demokráciának" nevezi.

Weber zárt ajtók mögött már egyértelművé tette, hogy mindenképpen szavazást akar a Fidesz kizárását lehetővé tevő új frakciószabályokról. A 187 képviselőből álló néppárti frakcióban valószínűleg meglenne az elfogadáshoz szükséges kétharmad - A Süddeutsche Zeitung szerzője szerint ugyanis Orbánék és a CDU képviselői közötti "kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus kapcsolat" a határára ért.

A Fidesz sorsa a németektől függ, legalábbis így gondolják Brüsszelben, ha a Fidesz és az Európai Néppárt közötti viszony szóba kerül. Eddig Angela Merkel, Paul Ziemiak és Annegret Kramp-Karrenbauer is kezével óvta a magyar miniszterelnököt. A karácsony előtt a Covid mentőcsomag elfogadása érdekében védték meg, és még Deutsch Tamást sem dobták ki a frakcióból, pedig a Gestapo szavaihoz hasonlította a néppárti frakcióvezető üzenetét.

Az, hogy Orbánnak még mindig van némi zsarolási képessége, hirtelen lényegtelenné vált - írja a Süddeutsche. "Eddig a pókerben Budapest, Berlin és München vett részt", de most már "nevetséges lenne, ha megint nem döntenének" - mondta a Süddeutsche kérdésére az egyik CDU-képviselő, Daniel Caspary. A képviselő szerint az új szabályok értelmében a felfüggesztett képviselőknek, illetve csoportoknak érdekükben állna együttműködni a frakcióval, de "ehhez a Fidesznek is változtatnia kell, és tisztességes együttműködésre kell törekednie".

Egy újabb levél azonban kétségessé teszi, hogy ebben az együttműködésben a magyar kormánypárt érdekelt lenne. Giorgia Meloni, a Matteo Salvini vezette Ligához képest is jobbra sorolt, szélsőjobboldali Fratelli d'Italia (Olaszország Fivérei) vezetője szerint ugyanis ők Orbánnal "kipróbált harcostársak", akiknek "azonos a világnézete".

A barátság nem újkeletű: a magyar miniszterelnök volt 2019-ben a párt nagygyűlésének a díszvendége. A szélsőjobboldali párt 2018 márciusában is a Berlusconi-féle Forza Italiával és a Ligával szövetségben indult a választásokon.