A német hatóság nem ajánlja az AstraZeneca vakcináját 65 év felettieknek

2021.01.29

A német kormánynak tanácsot adó vakcinabizottság szerint az Oxford/AstraZeneca vakcina hatásossága a 65 év feletti korosztályban nncs kellően adatokkal alátámasztva, ezért ilyen idős embereknél nem javasolja az alkalmazását. Ez nem jelenti azt, hogy a vakcina rossz, mindössze annyit, hogy a bizottság szerint a 18-64 éves korosztálynak kell beadni, miután nem biztos, hogy az idősebbeknél is kialakul a megfelelő immunválasz. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előreláthatóan pénteken dönt az oltóanyag engedélyeztetéséről.

Az AstraZeneca vakcinája az Egyesült Királyságban már megkapta a vészhelyzeti használat engedélyt, és oltanak vele. A vállalat maga, illetve a brit hatóságok is siettek leszögezni, hogy a németek dntése mindössze arra vezethető vissza, hogy a klinikai tesztek során kevés 65 év feletti betegről született adat. Borsi Johnson miniszterelnök azt mondta, hogy a "brit hatóságok szerint az oltóanyag hatékony és magas szintű védelmet nyújt már egyetlen adag után is. Megfelelő bizonyítékok szólnak amellett, hogy minden korcsoportban hatásos."

Az AstraZeneca pénteken jelentette be, hogy gyártási nehézségek miatt lassítja az uniónak szánt vakcinák kiszállítását, amit az Európai Bizottság kifogásolt. Csütörtökön a belga hatóságok vizsgálatot tartottak a cég belgiumi gyártóüzemében, Seneffe-ben, hogy ellenőrizzék, valóban gyártási nehézségek okozzák-e azt, hogy az Astrazeneca nem szállítja a szerződéssel lekötött mennyiséget a tagállamokba. Korábban Pascal Soriot azzal magyarázta a késedelmet, hogy a britek 3 hónappal előbb kötötték le az oltóanyagot, ezért a brit üzemekből érkező oltóanyag esetében elsőbbséget élveznek. A Európai Bizottság ezt az érvelést elutasította. A belgiumi hatóságok vizsgálatának eredményét csak napok múlva hozzák nyilvánosságra.