A NATO védelmi miniszterei az afganisztáni csapatkivonásról tárgyalnak

2021.02.16

A szerdán és csütörtökön zajló virtuális NATO védelmi miniszteri találkozó napirendjén az egyre romló afganisztáni helyzet szerepel.

A miniszterek megvitatják, hogy lehet-e tartani a május 1-jei határidőt a csapatok kivonására, amelyről a Trump volt amerikai elnök és a tálib kormány közti békeszerződés döntött.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt javasolta, hogy a háború sújtotta országban az erőszak újbóli növekedése miatt ne hajtsák végre a szövetséges erők teljes kivonulását.

"Közös célunk egyértelmű. Afganisztán soha többé nem szolgálhat menedékként a terroristák számára, hogy megtámadják a hazánkat. Jelenlétünk a feltételektől függ. Bár egyetlen szövetséges sem akar Afganisztánban a szükségesnél hosszabb ideig tartózkodni, mi nem indulunk el, amíg nincs itt az ideje" - jelentette ki Jens Stoltenberg.

Manapság nagyjából 10 000 szövetséges katona van még Afganisztánban, ennek egynegyede amerikai - a Pentagon szerint. Joe Biden amerikai elnök új adminisztrációja eddig kevés hírt adott arról, hogy mik a tervei Afganisztánnal kapcsolatban.

Az egyik megoldás az lehet, ha otthagy egy kisebb terrorelhárító erőt az országban, ahol az egykori tálib uralkodó osztály, az al-Kaida és az ISIS továbbra is jelen vannak - Washington azonban nem kötelezné el magát.

"Minden lehetőséget mérlegelnek, de jelenleg nem született döntés. Elkötelezettek vagyunk, és úgy gondolom, hogy minden szövetségesünk támogatja a jelenleg zajló diplomáciai folyamatot. Elismerjük, hogy a folyamatban lévő események biztosítják a legjobb esélyt arra, hogy tartós megoldás szülessen Afganisztánban, és ezt minden szövetséges támogatja" - mondta Douglas Jones, az Egyesült Államok NATO-nagykövetének megbízottja.

Az európai vezetők széles körben dicsérték a Biden-adminisztrációt azért, mert ígéretet tett a hullámok elsímitására négy viharos Trump-év után.

Az új amerikai védelmi miniszterrel, Llyoyd Austinnal az élen az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy újra konstruktív módon lépjen kapcsolatba a NATO-val.

Trump terveit, amelyek szerint jelentősen csökkenteni kívánja például az amerikai csapatok számát Németországban, Biden máris félretette.