A multiknak ezután minden EU-s tagországban be kell vallaniuk a jövedelmüket

2021.06.02

Az Európai Unióban ezután minden országban külön-külön be kell vallaniuk a jövedelmüket azoknak a multinacionális cégeknek, amelyek éves forgalma 750 millió eurót fölött van legalább két éven át. A cégeknek közölniük kell az alkalmazottaik számát, a bevételüket, a profitjukat, és a társasági adójukat is. Az intézkedés célja, hogy a multik ne tudják egyik országból a másikba átcsoportosítani a bevételüket, és ezáltal ne tudják elkerülni az adózást. A szegénység ellen küzdő Oxfam nevű civil szervezet szerint a szabály könnyen megkerülhető.

"Van ebben egy kiskapu is. Megengedi a cégeknek, hogy öt éven át ne vallják be ezeket az adatokat, ha azokat üzleti titoknak minősítik. Világos, hogy ez nagy játékteret hagy azoknak a cégeknek, amik el akarják kerülni a nyilvánosságot" - mondta Chiara Putaturo, az Oxfam adózási szakértője.

Az új szabályt hevesen ellenezte az alacsony társasági adókulcsával sok multicéget magához vonzó Írország is, de a tagországok többsége végül megszavazta a javaslatot.