A Moderna vakcinája is vészhelyzeti engedélyt kapott az Egyesült Államokban

2020.12.19

Pénteken engedélyezte a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus-vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság. Hétfőn megkezdik az oltóanyag kiszállítását.

- A Pfizer és a Moderna vakcináival elég oltóanyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy mintegy húszmillió embert még decemberben immunizáljunk, ami nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy legyőzzük ezt a rettenetes vírust, noha még több hónap kell ahhoz, hogy minden amerikaihoz eljusson a vakcina - mondta a Nemzeti Egészségügyi Intézet igazgatója, Francis Collins.

A Moderna vakcinája hatékonyságban egyenrangú a Pfizerével, de egyszerűbben kezelhető, mert nem igényel extrém hűtést. Bár az egészségügyi dolgozók részéről erős az oltási hajlandóság, a szakemberek aggódnak, hogy a lakosság gyanakodva fogadja majd az oltóanyagokat, így azok nem fejtik ki a kívánt hatást.

- Ha 2021. közepére nem sikerül az amerikaiak nyolcvan százalékát beoltani, akkor attól kell tartani, hogy a járvány folytatódni fog - mondta Collins. - Vagyis sok a dolgunk még abban, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy gondolják meg magukat.

Az Egyesült Államokban nagyon magas az újonnan regsiztrált fertőzések és a koronavírussal összefüggő halálozások száma. Az engedélyezett két vakcinától a legtöbb szakértő azt reméli, hogy az egyéb óvintézkedésekkel együtt döntő mértékben visszavethetik a koronavírus-járványt az Egyesült Államokban.