A melegjogok mellett és ellene is tüntettek Varsóban

2020.08.17

A lengyel fővárosban rendőrkordon választotta el egymástól a nacionalistákat és az azonos neműek jogaiért kiállókat. A homoszexuális emberek azonos jogait ellenző tüntetők elégették az LMBT-mozgalom jelképének számító szivárványos zászlót. Az egyik felszólaló szerint a meleg büszkeség hónapjában folyó rendezvények a homoszexuális propaganda részei.

- Rossz hírem van a melegjogi aktivisták számára, de jó hírem van Lengyelországnak. Népszavazási kezdeményezést indítunk, hogy a lengyel parlament tiltsa be a meleg büszkeség felvonulást és tiltsa ki a meleg propagandát az utcákról - mondta Kaja Godek abortusz-ellenes aktivista.

A melegek azonos jogaiért tüntetők szivárványos és antifasiszta zászlókat lengettek, transzparenseiken pedig a többi között a szexuális orientáció nem választható, a homofóbia viszont igen felirat volt olvasható.

- Ebben az európai országban nácik és fasiszták kiabálhatnak olyan homofób szövegeket, amilyeneknek sehol a világon nem lenne helye. De itt megtehetik, mert megvédik őket - mondta egy fiatal férfi.

A júliusban rendezett lengyelországi elnökválasztás előtt a kormányzó konzervatív párt gyakran használt LMBT-ellenes szlogeneket a kampány során, kiváltva ezzel nemzetközi szervezetek bírálatát.