A magyar kormány számára elfogadhatatlan a lex CEU-ítélet

2020.10.06

A magyar kormány "elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió Bíróságának elmarasztaló ítéletét, a kettős mércét" - reagált Varga Judit a luxemburgi testület álláspontjára, miszerint a 2017-es, lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítás uniós jogot sért.

Az igazságügyi miniszter azt is kijelentette, "az Európai Bíróság ítéletét - mint mindig - Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani."

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője az Euronews-nak úgy nyilatkozott, "a megkésett igazságszolgáltatás nem igazságszolgáltatás. A Közép-Európai Egyetem (CEU) már nincs Magyarországon. Ezzel elvágták a felemelkedés lehetőségétől azt a több ezer magyar és közép-európai diákot, akik másképp nem engedhetik meg maguknak, hogy világszínvonalú amerikai diplomát szerezzenek. Ez Orbán úr politikai támadása az oktatás szabadsága ellen. És sajnos azt kell mondanom, az EU reakciója túl későn érkezett".

Az uniós bíróság ítéletei azonnali hatállyal jogerőre emelkednek és végrehajtandók. A luxemburgi testület keddi állásfoglalása egyúttal figyelmeztetés a demokrácia határait feszegető többi uniós tagállam számára.

A Maynooth Egyetem jogászprofesszora szerint "üdvözlendő az uniós bíróság ítélete, mert erősíti az egyetemeket és az akadémiai szabadságot. És nyomatékosítja, hogy uniós tagállamok csak úgy nem zárathatnak be egyetemeket. De a kép egészét kellene látnunk... Ha egyes tagállamok jogsértést követnek el, ha olyan intézkedéseket hoznak, amivel csorbítják a jogállamiságot, akkor a többi tagállamnak kell fékekként fellépnie" - állítja Tobias Lock, az uniós jog szakértője.

A lex CEU ügyében hozott ítélet - a menekültek kötelező áthelyezésének megtagadása, tranzitzónákban való jogellenes fogvatartása, valamint a civil szervezetek szintén jogellenes vegzálása után - egy újabb állásfoglalás arról, hogy a magyar kormány következetesen szembemegy az uniós normákkal.