A Magyar Helsinki Bizottságot is jelölték Nobel-békedíjra

2021.02.01

A norvég parlamenti képviselők régóta jó arányban találják el, kik lehetnek esélyesek a Nobel-békedíjra. A Reuters idén is összegyűjtötte, kiket javasoltak az északi törvényhozók. Világszerte több ezer ember jelölhet embereket és szervezeteket a Nobel-békedíjra: törvényhozók, de az egykori nyertesek tehetnek javaslatot.

A Nobel Intézet előadói pulpitusa 2020. december 10-én   -   Szerzői jogok  Heiko Junge/NTB via AP
A Nobel Intézet előadói pulpitusa 2020. december 10-én - Szerzői jogok Heiko Junge/NTB via AP

A Norvég Nobel Bizottság dönt a díjazottakról, de nem kommentálja a jelölteket, 50 évig titkosan kezeli a jelölők és a sikertelen jelöltek neveit is. de azt semmi sem tiltja, hogy a jelölők nyilvánosságra hozzák javaslataikat.

A Reuters megkérdezte a norvég parlamenti képviselőket, ők kiket javasolnak. A válaszok szerint a jelöltek között van Greta Thunberg klímaaktivista, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, az Egészségügyi Világszervezet, a szegény országoknak koronavírus-vakcinát juttató Covax szövetség.

Az egyik jelölő, Geir Sigbjoern Toskedal szerint a listán szerepelnek a belarusz ellenzék vezetői: Szvetlana Cihanouszkaja, Veronika Cepkalo és Maria Kolesznyikova is. Jette Christensen pedig a lengyel IUSTITA jogvédő szervezetet és a Magyar Helsinki Bizottságot nevezte meg. Christensen szerint ez a két szervezet sokat tett azért, hogy "Európában a demokrácia maradjon a fennálló kormányzati rendszer".

A sajtószabadságért és az újságírók védelméért dolgozó szervezetek is szerepelnek a jelöltek között: az amerikai Committe to Protect Journalists, a párizsi Riporterek Határok Nélkül (Reporters sans Frontiers), a Charlie Hebdo egykori újságírója, Zineb el Rhazoui, és a Hong Kong Free Press nevű híroldal is.

A jelöltek között szerepel még Donald Trump egykori amerikai elnök, a NATO és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is.